marți, iunie 28, 2022

Lupta împotriva cancerului devine o prioritate de sănătate publică, deoarece apar tot mai multe cazuri, atrage atenția ministrul sănătății, Alexandru Rafila. În 2020, în România au fost înregistrate aproape 100.000 de îmbolnăviri și peste 54.000 de decese.

Reducerea poverii cancerului de col uterin se poate realiza prin vaccinare împotriva HPV, prin programe de vaccinare sustenabile. Depistarea în faze incipiente a leziunilor colului uterin, prin programe de screening organizate pe baze populaționale consolidate și prin asigurarea accesului la diagnostic și tratament în mod egal și echitabil pentru toate categoriile socio-economice.

Te-ar mai interesa: Casa părintească a lui Arsenie Boca, scoasă la vân...

Alexandru Rafila, vestea zilei despre cancerul de col uterin: Au fost înregistrate aproape 100.000 de îmbolnăviri

În acest context, autoritățile au lansat la începutul anului un plan național de combatere a cancerului, strategie aflată în dezbatere și care se dorește să fie adoptată cât mai repede, spune Alexandru Rafila, care amintește și de importanța administrării vaccinurilor pentru prevenirea unor forme de boală.

cancer uterin

Rafila: Cancerul de col uterin prevenibil prin vaccinare

„E vorba de cancerul de col uterin prevenibil prin vaccinare aş spune în integralitate. Corelația între infecția cu virusurile papiloma și cancer este de sută la sută, se leagă de infecția cu aceste virusuri papiloma, deci e clar că vaccinarea previne infecția care duce la cancer.

Te-ar mai interesa: Totul despre boala de care a suferit Michael Jacks...

Mai avem însă şi hepatita B, care se soldează, în cazul a circa 5% dintre persoanele infectate, cu cronicizarea bolii şi cu riscul de carcinom hepatocelular”, a declarat ministrul sănătății.

Ministrul spune că prevenția prin vaccinare, prin screening, este esențială pentru reducerea impactului acestor tipuri de cancer.

Alexandru Rafila: Două vaccinuri la îndemână

„Deci chiar avem două vaccinuri la îndemână şi cred că prevenția prin vaccinare, prin screening, este esențială pentru reducerea impactului acestor tipuri de cancer.

Te-ar mai interesa: Planta care face minuni pentru sistemul nervos. Li...

Pe de altă parte, coordonarea cu medicii de familie este, de asemenea, esențială în depistarea precoce și pentru trimiterea la evaluare și eventual tratament al persoanelor care sunt incluse în aceste programe”, a declarat Alexandru Rafila, potrivit RRA.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private