marți, martie 21, 2023

Aleyna Ölmez, al cărei nume de familie în turcă înseamnă „cea care nu moare”, o tânără de 17 ani a fost salvată joi şi scoasă de sub dărâmături, în districtul Kayabasi din Kahramanmaraș.

Fata a stat sub dărâmături, fără apă și hrană, 11 zile de la producerea cutremurului cu magnitudine 7,8 care a lovit sudul Turciei şi nord-vestul Siriei, provocând moartea a peste 41.000 de oameni şi prăbuşirea a mii de clădiri, relatează AFP, citat de News.ro.

Te-ar mai interesa: Matilda Pascal Cojocăriţa slăbește cu o strategie ...

Aleyna, „fata miracol”, scoasă de sub dărâmături, la 11 zile de la cutremur

Hacer Atlas, un membru al echipei care a salvat-o pe tânără, a relatat pentru agenția de știri Anadolu intervenția lungă și obositoare în urma căreia el și colegii săi au reușit să ajungă la Aleyna.

„Mai întâi am ținut-o de mână, apoi am scos-o afară. Era într-o stare foarte bună și putea comunica. Sper că vom continua să primim vești bune despre ea”, a declarat Atlas.

În momentul salvării, ea era conştientă şi a putut să închidă şi să deschidă ochii, urmând instrucţiunile echipelor medicale, a declarat pentru AFP un salvator.

În lacrimi, unchiul ei i-a îmbrăţişat rând pe rând pe voluntarii care au salvat-o de sub dărâmături.

Te-ar mai interesa: De ce nu trebuie să dormi niciodată în același pat...

„Am fost atât de fericiţi. Să vezi bucuria familiei este incomparabilă”, a declarat Ismail, unul dintre salvatori. Cei mai mulţi dintre ei sunt mineri din diferite oraşe ale ţării, iar voluntarii lucrează în continuare pentru a încerca să găsească supravieţuitori printre ruine.

„Toţi minerii vă vor spune acelaşi lucru: am venit aici în speranţa de a localiza un sunet de la un supravieţuitor”, a declarat Ali Akdoga. „Chiar dacă sunetul pe care îl localizăm este cel al unei pisici, noi vom încerca să o salvăm şi pe ea”, a adăugat Akdoga.

Te-ar mai interesa: Primele semne ale unui ficat cu probleme. Uite car...


Medicii nu-și pot explica starea bună a fetei după mai bine de 11 zile sub ruine

Echipa canalului de știri Haber a vizitat-o pe Aleyna în camera de spital după operațiunea de salvare și a vorbit cu ea, cu medicii și cu membrii familiei sale.

Camerele de televiziune au surprins-o pe fată cu ochii deschiși, corpul acoperit până la gât și tuburi pentru suplimentarea oxigenului.

Alyena a fost dusă direct la Facultatea de Medicină a Universității Kahramanmaraș Sutcu Imam după operațiunea de salvare de joi.

Te-ar mai interesa: Ghidul de supraviețuire pentru a evita dezastrul c...

Profesorul Dilber a fost foarte surprins de starea de sănătate a Aleynei și a declarat pentru postul TV Haber că, în momentul când a ajuns la spital, tânăra era conștientă și vorbea cu medicii.

Son dakika! 248. saattin umudu: 17 yaşındaki genç kız 11. günde kurtarıldı - TGRT Haber

„Am făcut intervențiile necesare. S-a făcut imagistică corporală și s-au făcut analize de sânge. Nu a putut mânca nimic și nu a băut nimic în tot acest timp cât a fost sub dărâmături, dar era încă într-o stare bună”, a spus el.

Te-ar mai interesa: Cocaina în licee de TOP din Capitală. Copii de ban...

Specialistul a estimat că imobilitatea la care a fost constrânsă sub dărâmături a ajutat-o pe Aleyna să-și păstreze energia dar că starea bună a acesteia, după zece zile fără hrană și apă, nu poate fi explicată doar prin acest fapt.

„Nu a existat hipotermie. Analizele de sânge au arătat, de asemenea, funcții renale foarte bune. Enzimele musculare nu erau prea mari. Terapia cu fluide a început imediat”, a adăugat el.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private