Sari la conținut

Alimentația bebelușilor. Mituri despre diversificare și programul optim de masă

Alimentația este un element foarte important pentru organismul nostru, mai ales în primii ani de viață. În această perioadă, corpul micuților are nevoie de o multitudine de nutrienți pentru a crește armonios și sănătos.

Nu este ușor să fii părinte. Mereu există 1000 de întrebări despre cum să îți îngrijești cât mai bine copilul. Iată câteva informații esențiale despre alimentația copiilor și câteva mituri care te vor ajuta să parcurgi mai ușor acești ani.

Alimentația micuților

Medicul pediatru Ilinca Tranulis a demontat câteva dintre miturile diversificării alimentației, dar și de programul meselor celor mici.

Este bine să începem cu un număr de mese, să îl stabilim și să ne ținem cât de cât de acest program, dar asta nu înseamnă ore fixe, ci mai curând, în funcție de somnurile copilului să ne organizăm astfel încât să respectăm numărul de mese pe care ni l-am propus.

Este extrem de neproductiv să trezim copilul sau să îl ținem mai mult timp treaz ca să îi dăm să mănânce.

Cu siguranță masa aceea nu va fi un succes. Rutina este bună, ne strecurăm printre somnurile lui, care la această vârstă sunt cât de cât stabilizate”, a explicat medicul pediatru la ”Neatza cu Răzvan și Dani” de la Antena 1.

Cânt trebuie să înceapă diversificarea?

Există un mit cum că trebuie să aștept să stea singur în funduleț. Îmi doresc foarte mult să spun că nu este necesar să așteptăm acest moment. Unii copii, perfect normali și sănătoși și bine dezvoltați stau singuri în fund la 8 luni și atunci riscăm deficite nutriționale serioase ale copilului dacă așteptăm atât timp.

Îl așezăm în scaun de masă, îl ajutăm să stea într-o poziție corectă și începem să îi dăm de mâncare în jurul vârstei de 6 luni”, a mai spus medicul.

Cum introducem alimente noi?

Legat de introducerea alimentelor noi, susține medicul, este bine de păstrat un interval de o zi, două între două alimente noi.

Nu este nevoie să avem un interval mai mare, poate doar în cazul unui copil alergic, la care riscul de a dezvolta o reacție alergică la anumite alimente, pe care le cunoaștem că dau mult mai frecvent alergii, poate la acelea să stăm puțin mai mult.

Este bine când introducem un aliment nou să îi dăm o cantitate mică, iar în zilele următoare să creștem treptat. Dar la alimentele uzuale putem să mergem și cu câte unul pe zi”, a precizat dr. Tranulis.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.