Sari la conținut

Cele 4 fructe care provoacă anafilaxie, reacția alergică severă care poate provoca moartea

Sistemul imunitar al majorității oamenilor este capabil să tolereze toate alimentele fără probleme. Cu toate acestea, există unele cazuri în care apare o reacție anormală, care poate fi foarte gravă și poate pune în pericol serios sănătatea persoanei afectate.

Procentul populației căreia i se întâmplă acest lucru este semnificativ: în Europa, se estimează că 3% dintre oameni au o formă de alergie alimentară. Alimentele care declanșează cel mai frecvent aceste reacții sunt crustaceele, alunele, nucile, ouăle, laptele și unele fructe.

Piersica, cea mai frecventă alergie la fructe

Dintre acestea din urmă, trebuie menționat că nu toate provoacă alergii cu aceeași frecvență. Acest lucru se datorează faptului că ceea ce declanșează de fapt reacția alergică în sistemul imunitar sunt anumite proteine, precum LTP, care se găsesc în proporții diferite în diferite fructe.

Ceea ce este important de reținut este că în cazul în care depistăm că suntem alergici la un anumit fruct, și mai ales dacă reacția este gravă, trebuie să avem grijă să evităm consumul acesteia, deoarece în cazuri extreme, ingerarea poate provoca complicații grave, ca șocul anafilactic, care poate fi chiar fatal.

Astfel, fructele care provoacă cel mai frecvent reacții alergice sunt piersicile, kiwi-urile, bananele și merele. Trebuie remarcat, însă, că persoanele alergice la piersici au adesea alergii încrucișate (alergii la alte fructe precum prune sau caise).

Simptome șoc anafilactic

În cele mai multe cazuri, această alergie la fructe se manifestă sub formă de mâncărime în diferite zone ale corpului, inclusiv gura și gâtul; umflarea limbii și a buzelor, apariția de pete roșii sau urticarie pe piele și simptome gastrointestinale precum diaree, gaze, durere sau greață și vărsături.

În schimb, în ​​cazul anafilaxiei, simptomele constă în reacții cutanate severe, inclusiv urticarie și mâncărime, scăderea tensiunii arteriale (hipotensiune arterială), constricția căilor respiratorii din cauza umflăturilor limbii și gâtului, care pot provoca dificultăți de respirație; ritm cardiac crescut, greață, vărsături sau diaree, amețeli sau leșin și stop cardiorespirator în cazuri foarte severe.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel