marți, mai 30, 2023

Postul este o perioadă specială care ne poate ajuta să purificăm atât trupul, cât și sufletul. Acesta este practicat din cele mai vechi timpuri și este cea mai bună metodă de detoxifiere naturală.

Cu toate acestea, nu multe persoane parcurg postul așa cum este el intenționat și recomandat, de fapt.

Postul nu înseamnă să eliminăm numai carnea din alimentație și produsele de origine animală, ci înseamnă și să înlăturăm orice fel de exces sau răsfăț. Hrana trebuie să fie bazată pe crudități și alimente cât mai simple, neprocesate.

Te-ar mai interesa: LISTA spitalelor ce vor asigura urgenţele pe 1 şi ...

Cum postești în mod corect?

Conf. Dr. Maria Nițescu, nutriționist, dezvăluie pe o rețea de socializare 10 reguli importante de care trebuie să ținem cont dacă vrem să postim în mod corect și sănătos.

Suntem în Postul Paștelui și unii dintre noi aleg să postească.
Știm din cele mai vechi timpuri că putem trece peste cele 40 de zile și cu mâncare mai puțină, dar dacă dorim să ne menținem sănătatea, să ne-o îmbunătățim și în niciun caz să o înrăutățim, atunci trebuie să facem alegeri alimentare corecte.

Prin definiție postul nu înseamnă răsfăț culinar și ar trebui să fie urmat doar de cei care au înțeles acest lucru și nu pentru a fi la modă.

Te-ar mai interesa: O nouă metodă revoluţionară de tratare a bolnavilo...

Iată zece sfaturi pentru cei care aleg sănătatea și optează pentru post:

1. Dacă aveți o afecțiune acută sau cronică ce necesită regim alimentar, trebuie să respectați recomandările medicului curant.

2. Persoanele vârstnice, gravidele și femeile care alăptează au nevoie de o alimentație echilibrată și de toți nutrienții esențiali, prin urmare nu ar trebui să recurgă la post.

3. Dacă aveți o greutate sub limita optimă, postul vă poate accentua deficitul de masă musculară și micronutrienți în condițiile unei restricții alimentare și ale unui aport alimentar dezechilibrat, sărac în proteine.
Optați pentru post după ce v-ați informat cu privire la o alimentație corectă.

Te-ar mai interesa: Alergia la veninul de albine poate pune viața în p...

4. Dacă aveți exces ponderal, puteți să restricționați aportul caloric pe seama carbohidraților, alimentelor rafinate și ultraprocesate. Evitați dulciurile de post, băuturile răcoritoare îndulcite și băuturile alcoolice de orice fel.

5. Alimentația în post trebuie să respecte aceleași caracteristici ce definesc alimentația sănătoasă: să fie echilibrată, moderată și sigură.

Te-ar mai interesa: Niciun medic de familie pentru 12 localități buzoi...

6. Alegeți legume, nuci, semințe, pseudocereale, leguminoase, orez brun, roșu, sălbatic, pâine integrală și 1-2 fructe/zi (de preferat din agricultură ecologică sau din surse controlate).

7. Atenție la alimentele surse de proteine, în special în prima parte a zilei! Lipsa lor vă scurtează perioadele de sațietate și veți mânca mai mult, iar dacă asta înseamnă carbohidrați, gustări sărate/dulci și sedentarism, depozitarea de țesut adipos este garantată!

Te-ar mai interesa: Nutriționist: Topul celor mai bune alimente pentru...

8. Nu prăjiți și nu procesați exagerat legumele! Chiar dacă vorbim de alimente sănătoase, o supă cremă de roșii și un piure de mazăre au efecte diferite la nivel digestiv comparativ cu o supă/ciorbă de roșii și o mâncare de mazăre.
În cazul cartofilor, spre exemplu, niciodată nu vom pune semnul egal între cartofii prăjiți și o salată orientală.

9. Consumați supe, ceaiuri neîndulcite și apă pentru o hidratare corectă.

10. Încercați să aveți doar 2-3 mese/zi, fără gustări dulci/sărate și dacă este posibil cu perioadă de post de 14-16 ore”, explică Conf. Dr. Maria Nițescu.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private