Categories: Stil de viaţă

Alimentația românilor este profund greșită și predispune la cele mai grave BOLI

Alimentația predominantă a românilor nu este deloc una cu grijă la calorii sau la ingrediente, din păcate, potrivit unei anchete digi24.ro.

Zahărul e peste tot – în produsele de patiserie, în iaurt, în mezeluri, sosuri, iar cum aceste alimente sunt în topul preferinţelor pentru români, consumăm dublu faţă de europeni. Aproape 30 de kilograme în fiecare an. Asta înseamnă un risc mai mare de apariţie a unor afecţiuni precum diabet, boli cardiovasculare şi chiar cancer.

„OMS spune că ar fi permis între 20-30 grame de zahăr pe zi. Aproximativ 4-6 linguriţe. Şi, de fapt, cât consumăm? Statistica spune că avem undeva la 30 de kilograme de zahăr pe an pe cap de locuitor, ceea ce ne duce la 80 de grame. Cam de patru ori mâncăm noi în realitate”, spune Cristi Mărgărit, nutriționist.

Deşi este bogat în zahăr şi aditivi, mai mult de jumătate dintre români consumă cel puţin un covrig la micul dejun. Un astfel de covrig care cântăreşte 60 de grame are în compoziţie aproape 5 grame de zahăr, adică o linguriţă cu vârf.

„Produsele de patiserie ar trebui să fie o excepţie în dieta noastră, un fel de trataţie specială. Pe lângă zahărul adăugat, avem acolo şi o cantitate foarte mare de făină albă, care înseamnă glucoză”, spune Cristi Mărgărit, nutriţionist, potrivit digi24.ro.

„Acea gustare permisă în dietă zilnic să nu depăşească o sută de calorii. Ori dacă luăm o prăjiturică de pe raft şi îi citim eticheta, vom vedea că acolo sunt 300 sau mai multe calorii”, explică Ruxandra Pleşea, diabetolog.

Statisticile OMS arată că, în toată lumea, peste 22 milioane de copii, care n-au împlinit 5 ani sunt obezi. Iar numărul lor creşte anual cu 400.000.

„Obezitate şi sindrom metabolic la un copil înseamnă o întârziere poate şi la şcoală, un stigmat emoţional cu care copilul va trăi şi complicaţii cardiovasculare foarte grave care se vor instala şi care pot duce în timp la acele accidente fatale”, precizează Ruxandra Pleşea, diabetolog.

Ficatul gras, pietrele în colecist, tulburările metabolismului sunt primele semne ale instalării obezităţii, spun doctorii.

Recent Posts

ACUPUNCTURA poate fi de folos în combaterea asteniei de primăvară

Acupunctura reprezintă o ramură a medicinei tradiționale chineze, cu indicație specială în combaterea asteniei de…

9 ore ago

LISTA spitalelor ce vor asigura asistenţa medicală de urgenţă în Capitală în perioada 1-6 mai

Nouă spitale de adulţi şi copii şi Serviciul de Ambulanţă Bucureşti-Ilfov vor asigura asistenţa medicală…

9 ore ago

Ce ZODII nu pot păstra un SECRET. Nativii cei mai indiscreţi

Semnul zodiacal în care ne naștem poate influența anumite trăsături de personalitate. Pentru unele zodii…

10 ore ago

INSP: Aproape 900 de cazuri noi de rujeolă în ultima săptămână

Institutul Naţional de Sănătate Publică a informat marţi că, în perioada 1 ianuarie 2023-28 aprilie…

10 ore ago

80% în plus la PENSII. BONUS pentru anumite categorii de persoane

Pensionarii vor primi începând cu luna mai deciziile cu pensiile majorate, iar pensiile majorate şi…

11 ore ago

FOTO. Băieţelul vândut de familia din Gorj pe 500 de lei, adus înapoi din Germania

Băieţelul de şase ani din Gorj, care ar fi fost vândut pentru câteva sute de…

11 ore ago

Citeste si:

  • DICTIONAR MEDICAL

Nicturia

  • DICTIONAR MEDICAL

Boala somnului