joi, martie 30, 2023

Cariile sunt o amenințare pentru sănătatea orală. Acestea pot afecta dantura atât din punct de vedere estetic, cât și din punct de vere funcțional. În cazuri extreme, dacă nu sunt tratate la timp, acestea pot duce la pierderea dinților bolnavi. Prevenirea este cea mai bună metodă pentru a evita orice risc.

Prevenirea cariilor este esențială pentru a evita orice risc asociat și orice complicație care se poate dezvolta în timp. Astfel, este necesar să știi care sunt cauzele principale, cum le previi și, de asemenea, care este influența alimentației asupra sănătății orale.

Te-ar mai interesa: Conferința „Galatia 2023” aduce în România special...

Igiena corespunzătoare și obiceiurile alimentare sănătoase sunt metodele principale prin care poți evita apariția cariilor. Alimentele bogate în zahăr și băuturile acidulate sunt primii factori decisivi când vine vorba despre dezvoltarea cariilor. Cu toate acestea, dacă se întămplă să consumi aceste produse, este fundamental să adopți o igienă corectă.

Cum previi apariția cariilor?

Patricia Rusu, nutriționist, explică ce rol are alimentația în dezvoltarea cariilor și, de asemenea, cum le putem preveni.

Nutriția + Sănătate orală

Problemele orale pot fi prevenite în mare măsură și multe sunt legate de stilul nostru de viață, inclusiv de alimentația noastră.

Te-ar mai interesa: Analizele esențiale care te ajută să depistezi bol...

Cele mai evidente sunt cariile dentare care sunt indisolubil legată de alimentație, deoarece principala cauză a cariilor este consumul de zaharuri libere. De fapt, rămâne cea mai răspândită „boală” atât la copii, cât și la adulți.
Aproximativ 2,3 miliarde de oameni au carii la dinții permanenți și mai mult de 530 milioane de copii suferă de cariile dinților primari.

CARE ESTE CAUZA ACESTOR CARII?

Te-ar mai interesa: Dinu Maxer face dezvăluiri după ce s-a zvonit că m...

Practic, bacteriile din gură acționează asupra zaharurilor de pe suprafața dinților, producând acid care scade pH-ul + determină demineralizarea. Dacă expunerea la zahăr se oprește, saliva are capacitatea de a crește pH-ul și poate apărea din nou remineralizarea. De asemenea, prezența fluorului (de exemplu, din pasta de dinți), reduce demineralizarea și crește remineralizarea. Cu toate acestea, demineralizarea frecventă pe o perioadă de timp va duce în cele din urmă la apariția cariilor dentare și, prin urmare, prevenirea este esențială.

Te-ar mai interesa: Cele cinci boli pe care le aduce menopauza. Ce tre...

ZAHĂRUL și CARIILE DENTARE

Zaharurile libere sunt zaharurile adăugate în alimente + zaharurile prezente în mod natural în miere, sucuri de fructe și siropuri. Acestea sunt diferite de cele care se găsesc în mod natural în alimente, fructoza prezentă în mod natural în fructele întregi.

Un alt factor care afectează este retentivitatea (lipiciositatea) alimentelor. Alimentele, cum ar fi fructele uscate, chips-urile sau cafeaua se pot lipi de dinți și astfel pot reduce pH-ul din gură pentru o perioadă mai lungă de timp decât s-ar întâmpla cu alimentele mai puțin lipicioase.

Te-ar mai interesa: Avertizare NASA: Posibile furtuni geomagnetice vin...

CUM PREVENIM?

Spălați-vă de două ori pe zi cu o pastă de dinți fără fluor și folosiți ață dentară o dată pe zi.
Mergeți regulat la dentist.
Reduceți cantitatea + frecvența aportului de zahăr”, scrie nutriționistul Patricia Rusu pe o rețea de socializare.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private