Sari la conținut

Îți speli dinții imediat după masă? De ce este acest obicei dăunător pentru dantura ta?

după masă

Periajul dinților este esențial pentru sănătatea orală. De cele mai multe ori, specialiștii recomandă ca acesta să fie efectuat mai ales după masă. Însă cât de benefic este acest obicei pentru dantura ta și cât timp ar trebui să aștepți de fapt, după ce mănânci?

Periajul dinților este esențial pentru menținerea sănătății orale. După masă, bacteriile din interiorul cavității bucale se hrănesc din resturile alimentare, producând acizi. Acești acizi sunt responsabili pentru distrugerea smalțului dinților, în cele mai multe cazuri. De aceea, este esențial ca aceste resturi să fie îndepărtate. Cu toate acestea, dacă faci acest lucru prea repede, dinții tăi ar putea avea de suferit. Când este cel mai bun moment în care îți poți peria dinții, după ce mănânci?

„Este tentant uneori să te speli pe dinţi imediat după o masă. Bineînţeles, e mai bine aşa decât să nu te speli deloc. Recomand însă ca periajul să se efectueze la cel puţin 15-20 de minute după masă. Imediat după, avem acid în interiorul cavităţii orale. Acid pe care, prin spălatul dinţilor, îl ajutăm de fapt să erodeze smalţul. Aşa că e bine să aşteptăm ca saliva să îşi facă treaba şi să elimine resturile acide înainte de a peria”, explică Adrian Mina, stomatolog, potrivit Adevărul.

Ce alte greșeli dăunează dinților?

Multe persoane aleg periuța de dinți greșită. Specialiștii insistă ca periajul să fie realizat cu ajutorul unei periuțe moi. Perii duri nu curăță mai bine. De fapt, aceștia pot dăuna gingiei și structurii dinților, în timp. Perii moi, totuși, curăță foarte bine orice spațiu îngust, fără să dăuneze smalțului și gingiilor, explică medicul.

Nu schimbi destul de des periuța de dinți. În mod ideal, aceasta ar trebui să fie înlocuită cu una nouă o dată la 3 luni sau când arată semne de uzură. De asemenea, periuța se păstrează într-un mediu deschis. Mediul umed favorizează dezvoltarea bacteriilor, adaugă medicul.

Andrada Lăcătuș

Andrada Lacatus studiaza actoria, colaboratoare la Teatrul Maior Gheorghe Pastia si indrageste jurnalismul. Acst lucru a facut ca in anul 2020 sa se alature ca redactor echipei editoriale a Doctorului zilei

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel