Categories: Ştiri sănătate

Alimente aparent inofensive, dar care pot da organismul peste cap. Ce se ascunde în compoziția lor DĂ DEPENDENȚĂ

Este vorba de alimente pe care nu le consumăm la desert, dar care ascund o cantitate semnificativă de zahăr. Atenție la produsele cu zahăr ascuns, creează dependență.

Dacă vreți să consumați mai puțin zahăr, ar fi bine să renunțați și la anumite mezeluri, sosuri, murături, salate și chiar sortimente de pâine produse industrial.

Medicii le numesc alimente cu “zahăr ascuns” și ne avertizează că dependența de dulce se creează în timp, deși consumăm mâncăruri așa-zis sărate. Producătorii sunt obligați să scrie pe etichete orice adaos de îndulcitori, însă este esențial ca oamenii să le și citească.

Puțini știu că în alimente fără nicio legătură cu desertul se ascunde foarte mult zahăr. În loc de două lingurițe, poți primi 6-7, la o singură masă.

Dacă citim ingredientele, aflăm că salată boeuf are 14 grame de zahăr la suta de grame. Salamul și pasta de ficat conțin 2 la sută zahăr adăugat.

În murături și conserve de fasole găsim până la 15 la sută, zahăr adăugat. În sosuri, și peste 20 la sută. Dintr-o lingură de ketchup sau pastă de tomate, o linguriță poate fi zahăr sau îndulcitor, spun nutriționiștii, potrivit stirileprotv.ro.

Paradoxal, producătorii de alimente folosesc zahărul că agent de maturare, de conservare, dar și colorant, pentru că da o nuanță intensă pastei pentru cârnați și crenvurști.

Dana Tănase, director executiv Asociația Română a Cărnii: “Mezelurile din România nu sunt dulci, dar el contribuie la aromatizare. Acest adaos de zahăr se face în scop tehnologic și nu pentru a da gustul dulce.”

Tendința de a folosi zahărul tot mai frecvent în produsele procesate are un efect nociv, spun medicii, pentru că zahărul acționează ca un drog și poate da dependență.

Doctor Simona Tivadar, specialist nutriție și boli metabolice: “Instinctual, noi preferăm bombele calorice, alimentele bogate în zahăr și în grăsimi. Ulterior, toate acestea se traduc într-un comportament alimentar ulterior profund modificat, foarte greu de corectat.”

Organizația Mondială a Sănătății ne recomandă să consumăm cel mult 50 de grame de zahăr, adică maximum 8 lingurițe.

Chiar dacă reușim să ținem sub control deserturile, când vine vorba despre mâncare este imposibil să socotim zahărul din mesele zilnice. Apoi mulți constată că s-au îngrășat, chiar și fără să mănânce dulciuri.

Recent Posts

Fostul preot: Dumnezeu creează două suflete… Amândoi vin pe pământ, dar…

Daniel Balaş, fost preot,vorbește despre reîncarnare. Acesta spune că Biblia a fost modificată în anul…

42 de minute ago

Ce se întâmplă dacă amâni ora de culcare. „Poți pierde o fază vitală”

Ce se întâmplă dacă amâni ora de culcare. Toată lumea știe că organismul uman are…

o oră ago

Arsenie Boca: Dumnezeu știe ce face cu fiecare dintre noi

Povestea ceșcuței de ceai – spusă de Părintele Arsenie Boca: „Când simți că ești într-o…

2 ore ago

Examinează-ți cu atenție mâinile: Vei ști dacă ficatul tău este bolnav

Examinează-ți cu atenție mâinile: Vei ști dacă ficatul tău este bolnav! Semnele bolii hepatice grase…

2 ore ago

Înlocuitorul de zahăr care îmbunătățește somnul și memoria

Înlocuitorul de zahăr care îmbunătățește somnul și memoria. Curmalele, căci despre ele vorbesc experții, pot…

3 ore ago

Planta minune care protejează ficatul. Abundă în Vitamina C și complex de Vitamina B

Planta minune care protejarea ficatului. Un stil de viață nesănătos este principalul factor care conduce…

3 ore ago

Citeste si:

  • DICTIONAR MEDICAL

Cancerul hepatic