Sari la conținut

Alimente banale care te pot omorî dacă le consumi greșit. Evită aceste greșeli!

Alimente care te pot omorî, dacă le consumi greșit. Fructele, legumele și semințele sunt esențiale pentru o dietă echilibrată și sănătoasă, însă dacă nu sunt consumate corect, pot deveni otrăvitoare.

Iată la ce alimente să ai grijă:

1. Socul

Această plantă, de multe ori folosită în prepararea siropurilor și sucurilor poate provoca probleme grave la stomac daca nu este consumată corect. Florile sunt singurele comestibile, tulpina și diferite alte părți ale plantei, pot cauza probleme severe de stomac.

2. Ciupercile

Culese din pădure nu trebuie consumate sub nicio formă, atrag atenția medicii, întrucât pot suferi transformări (încrucișări de spori între ciuperci comestibile și otrăvitoare) și chiar și cei cu ochiul format se pot înșela. Intoxicațiile cu ciuperci reprezintă urgențe medicale majore, putând provoca insuficiență renală, hepatică și chiar decesul.

Primele simptome sunt greață, vărsături, amețeli, dureri de cap și amețeli. Medicii îi sfîătuiesc pe oameni să nu încerce să se trateze acasă cu leacuri băbești și, de preferat, să consume ciuperci doar din locuri autorizate.

3. Peştele-balon, mai otrăvitor ca cianura

Delicatesa japoneză fugu, sau peştele-balon, este atât de periculoasă, încât cea mai mică eroare de preparare poate fi mortală. Îndepărtarea icrelor este cea mai periculoasă parte.

Ficatul şi intestinele peştelui sunt de asemenea letale, chiar de 200 de ori mai letale decât cianura. Nu există antidot pentru toxinele conţinute de carnea acestui peşte.

4. Ricinul

Seminţele sale conţin toxina denumită ricin, iar doza letală ar fi între 4-8 seminţe. Ingerarea lor duce la senzaţii de arsură în gură şi în gât, dureri abdominale intense, diaree cu sânge, iar în 3-5 zile duce la moarte, dacă intoxicaţia nu este tratată.

5. Cartofii

Dacă v-aţi uitat la un cartof cu atenție, este posibil să fii văzut că uneori are o culoare verzuie, iar acest lucru se datorează nivelului de otravă glicolalcaloid. În trecut au existat decese datorate otrăvirii cu cartofi. Au fost rare, între-adevăr, dar s-au produs din cauza consumării cartofilor verzi sau a ceaiului din frunze de cartofi.

Moartea nu survine brusc. Întâi apare o slăbiciune, iar apoi se intră în comă. Nu vă faceţi griji cu privire la cipsurile ocazionale, dar ar fi bine să aruncați orice cartof care prezintă pete verzui, în special când pregătiți mâncarea pentru copii.

6. Migdalele

Migdalele sunt extrem de otrăvitoare dacă nu sunt preparate la o sursă de căldură. În general migdalele amare trebuie să fie tratate pentru a elima otrava. Seminţele sunt pline de cianuri şi în multe ţări este ilegal să fie vândute până nu au fost procesate pentru a îndepărta otrava din aceste semințe

7. Cireșele

Dacă aţi mâncat vreodată cireşe şi ați mestecat sâmburele mai mult timp, în mod sigur ați introdus cianură de hidrogen în corpul dvs. Deci dacă ați mestecat un sâmbure de cireş, l-ați sfărâmat în dinți, crănțănit etc, acesta produce automat cianură de hidrogen. Simptomele de otrăvire uşoară includ dureri de cap, ameţeală, confuzie, anxietate şi vărsături. Dozele mai mari pot duce la dificultăţi în respiraţie, creşterea tensiunii arteriale şi a ritmului cardiac, dar şi insuficienţă renală. Reacţiile adverse pot include coma, convulsiile şi stopul respirator care duce la moarte.

8. Merele

Merele sunt, cu siguranţă, cele mai populare, indiferent unde ai merge. Ca şi alte fructe din listă, și merele conțin cianuri, dar nu în concentrație atât de mareşi multe alte tipuri de fructe, mere conţin cianuri, dar nu şi la niveluri ridicate. Fructul în sine nu conţine substanțe chimice, dar veți descoperi cianură în seminţele mărului.

În niciun caz semințele din mere nu ucid, dar cu siguranță nu sunt recomandate. Desigur, dacă sunt mestecate și înghițite în cantități mari, ele pot duce la complicaţii.

9. Roșiile

Deși fructul în sine nu conţine otravă, tulpinele, precum şi frunzele conţin o substanţă chimică cunoscută sub numele de glicoalcaloid. Concentrații mai ridicate se găsesc în roşiile sălbatice, dar și cele cultivate pe plan intern conţin glicoalcaloid. Această substanţă chimică este cunoscută ca provocând dureri stomacale, dar și nervozitate.

Frunzele şi tulpina pot fi folosite la gătit pentru a da aromă, dar trebuie să fie scoase din mâncare, fără să fie consumate. Glicoalcaloidul este atât de puternic încât este efectiv utilizat ca o modalitate de control al dăunătorilor.

10. Ardeiul iute

Capsaicina conținută de ardei este cea care dă senzația de iute. Totuși, dacă un ardei, doi nu fac rău, o cantitate mai mare poate deveni otrăvitoare. În cazul unor soiuri de ardei iute, capsaicina poate fi simțită pe piele, senzația fiind asemănătoare arsurii.

 

Etichete:
Doctorul zilei whatsapp channel

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si: