Sari la conținut

Primele semne ale intoxicației cu ciuperci și măsuri de prim ajutor

ciuperci
Sursă foto: arhiva doctorulzilei.ro

Din cuprinsul articolului

Simptome intoxicație cu ciuperci. În cazul în care aţi consumat ciuperci toxice este foarte important să mergeţi de urgenţă la cel mai apropiat spital, există însă câteva măsuri salvatoare pe care le puteţi lua înainte să ajungeţi la medic. Ciupercile otrăvitoare pot avea incubaţie scurtă (de la 15 minute până la 3 ore) sau incubaţie lungă (primele simptome apărând după un interval de 5 sau chiar 20 de ore după ce au fost consumate).

În cazul ciupercilor cu incubaţie scurtă simptomele sunt: transpiraţie abundentă, greţuri, furnicături ale extremităţilor, puls rar, pupilă mărită, agitaţie, dureri abdominale, respiraţie grea, lăcrimare, tremurături şi halucinaţii.

Simptome intoxicație cu ciuperci

Intoxicaţia cu ciuperci cu incubaţie lungă este cea mai periculoasă, deoarece poate duce la deces. 

Semnele intoxicaţiei apar după ce toxinele s-au instalat deja şi au atacat organismul. Bolnavul prezintă greţuri puternice, durere de cap, vărsături, iritaţii ale mucoasei digestive, colici abdominale, ficat mărit, icter (îngălbenirea pielii ce semnifică afectarea ficatului care devine incapabil să neutralizeze şi să elimine toxinele), deshidratare, afectarea rinichilor şi în final comă.

Din momentul în care simptomele descrise anterior au fost recunoscute trebuie să luaţi măsuri urgente. ,,Primul lucru pe care trebuie să-l faceţi este să eliminaţi ciuperca din corp, deci trebuie să vă provocaţi vărsături şi să mergeţi de urgenţă la cel mai apropiat spital,” este sfatul medicului Cristian Oană.

Alte măsuri:

– indiferent de tipul intoxicaţiei, până la sosirea ambulanţei, se va administra pacientului cât mai multă vitamina C;

– administrarea de cărbune medicinal (10-20 de comprimate odată); – purgative saline (se administrează sulfat de magneziu: 30 g in 300 ml. de apă);

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”, a început activitate a de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel