Sari la conținut

Alimente bogate în nutrienți și sărace în calorii. Întăresc imunitatea și nu îngrașă

Din cuprinsul articolului

Alimente bogate în nutrienți și sărace în calorii. Fructele legumele și verdețurile abundă în vitamine, minerale și antioxidanți extrem de importante pentru sistemul imunitar. În plus, au puține calorii, așa că le putem mânca fără teama că ne vom îngrășa. 

Dr. Şerban Damian, nutriţionist la Centrul Medical Superfit, a explicat pentru doctorulzilei.ro ce alimente e bine să consumăm în această perioadă în care facem puțină mișcare și avem nevoie de un sistem imunitar puternic.

Doctorul Zilei: Ce mâncăm cât stăm izolați în casă ca să nu ne îngrășăm?

Dr. Şerban Damian: Nu doar în perioada de izolare, ci oricând altcândva trebuie sa mâncăm adaptat la nivelul de efort fizic pe care îl facem. Nu e nicio diferenţă între cineva care acum stă acasă în izolare şi anterior mergea la servici, însă şi acolo nu făcea altceva decât să stea pe un scaun la birou.
Problemele pot să apară la cei care până acum se mişcau, aveau o meserie care implica efort fizic sau eventual făceau o activitate fizică mai susţinută, cum ar fi un sport.

Dacă aceştia îşi păstrează aceeaşi alimentaţie, dar nivelul de efort fizic s-a redus substanţial, atunci trebuie să reducă proporţional şi aportul caloric. Un sportiv de performanţă ar putea ajunge să fie nevoit să îşi înjumătăţească aportul de energie, însă o persoană care la capitolul mişcare contabiliza doar 20 de minute de mers pe jos, nu trebuie să facă modificări semnificative.
Legat de alegerile alimentare, preventiv ar trebui să limităm alimentele cu densitate calorică mare: grăsimi de tot felul şi preparate ce conţin o cantitate mare de grăsimi (uleiuri, unt, smântână, maioneză, untură, carne grasă etc.), dulciuri, băuturi îndulcite şi cele alcoolice, excesul de paste făinoase şi pâine. Nu spun să le eliminăm, ci doar să controlăm cantitativ.

Alimente bogate în nutrienți

-Câte mese ar trebui să avem pe zi, în condițiile în care nu facem prea multă mișcare?

– Numărul de mese nu e atât de important, ci mai curând ce mâncăm la fiecare masă. Este de preferat să avem o disciplină a meselor, să mâncăm la intervale regulate şi să evităm pauzele alimentare mari, care ne pot duce la excese atunci când se instalează foamea.

As merge pe formula de 3 mese pe zi, eventual intercalând şi 2 gustări între ele. De preferat să evităm mâncatul necontrolat între mese, care de obicei duce la depăşirea nevoilor zilnice.

-Ce alimente ne ajută să ne creștem imunitatea?

-Fiecare aliment vine cu un bagaj de nutrienţi, care îşi aduce aportul la buna funcţionare a organismului, aşa că este bine să avem o alimentaţie diversificată. Totuşi accentul trebuie pus pe legume, fructe şi verdeţuri, care nu doar că nu aduc multe calorii, dar conţin cantităţi importante de vitamine, minerale şi antioxidanţi.

Apoi sunt importante alte alimente precum seminţele, peştele, dar şi condimentele de tot felul. Ar mai fi de menţionat şi produsele apicole, de asemenea utile pentru susţinerea sistemului imunitar.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel