Sari la conținut

Alimente bune pentru scăderea colesterolului. Cât de des le consumi

semnul care arata ca ai colesterol crescut
sursa foto: arhiva doctorulzilei
Artere încărcate cu colesterol

Tu consumi aceste alimente care scad colesterolul? Unele furnizează fibre solubile, care unesc particulele de colesterol și precursorii săi în sistemul digestiv și îi elimină din corp înainte să între în circulația sanguină.

Altele îți furnizează grăsimi polinesaturate, care scad colesterolul LDL în mod direct, iar altele contini steroli din plante și stanoli, care împiedică organismul să absoarbă colesterolul.

Ovăz

Cel mai simplu mod prin care să reduci colesterolul este să mănânci un bol de ovăz la micul dejun. Acesta îți oferă 1-2 grame de fibre solubile. Adaugă o banană sau câteva căpșune și obții alte 0,5 grame. Ghidurile de nutriție recomandă 20-35 de grame de fibre zilnic, din care 5-10 grame să provină din fibre solubile.

Orz și alte cereale integrale

La fel că ovăzul și fulgii de ovăz, orzul și alte cereale integrale contribuie la reducerea riscului de boli cardiovasculare, în principal datorită fibrelor solubile pe care le furnizează.

Leguminoase

Sunt foarte bogate în fibre solubile. De asemenea, durează ceva timp că organismul să le digere, ceea ce înseamnă că senzația de sățietate durează mai mult după ce le consumi. Acesta este unul dintre motivele pentru care leguminoasele sunt folosite de persoanele care vor să slăbească. Cu atât de multe soiuri – de la fasole la linte – și atât de multe modalități prin care să le prepari, leguminoasele sunt un aliment foarte versatil.

Pește gras

Consumul de peste de 2-3 ori pe săptămâna poate reduce LDL în două moduri: prin înlocuirea cărnii, care are grăsimi săturate care cresc colesterolul LDL, și prin furnizarea de grăsimi de tip omega 3 care scad LDL-ul. Grăsimile omega 3 reduc triglideridele din sânge și, de asemenea, protejează inima prin prevenirea aritmiilor.

Vinete și bame

Aceste două legume hipocalorice sunt surse bune de fibre solubile.

Nucifere

O serie de studii arată că migdalele, nucile, alunele și alte nucifere sunt bune pentru inima. Consumul a 55 de grame de nucifere pe zi poate reduce ușor colesterolul LDL, cu circa 5%. Nuciferele conțîn și alte substanțe nutritive care protejează inima în mai multe feluri.

Uleiuri vegetale

Consumul de uleiuri vegetale precum cel de răpită, floarea soarelui și altele în locul untului sau unturii contribuie la reducerea LDL.

Mere, struguri, căpșuni, citrice

Aceste fructe sunt bogate în pectin, un tip de fibră solubilă care scade colesterolul LDL.

Alimente fortificate cu steroli și stanoli

Sterolii și stanolii extrași din plante reduc capacitatea organismului de a absorbi colesterolul din alimente. Acestea pot fi găsite în numeroase produse, de la margarină și batoane de cereale, la suc de portocale și ciocolată. Sunt, de asemenea, disponibile și sub formă de suplimente. Aproximativ 2 grame de sterol sau stanoli din plante consumate zilnic pot reduce cu circa 10% colesterolul LDL.

Soia

Consumul de soia și de alimente pe baza de soia, precum tofu sau lapte de soia, era considerat cândva un instrument foarte puternic în lupta cu colesterolul. Analizele arată însă că efectul este mult mai modest – consumul zilnic a 25 de grame de proteine din soia (280 grame de tofu sau 2 ½ căni de lapte de soia) reduc LDL cu 5% – 6%.

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel