Sari la conținut

Alimente care cresc colesterolul bun. Medic: Acest tip de colesterol are un rol benefic, reușind să elimine excesul de grăsimi din țesuturi

apa caldă scade colesterolul rău
Sursa foto: arhiva doctorulzilei.ro

Tu știi ce se află pe lista de alimente care cresc colesterolul bun? Alimentația este unul dintre factorii cheie pentru un organism sănătos și un sistem imunitar puternic

Este important să acordăm atenție alimentației noastre și să includem în dietă alimente care să împiedice formarea colesterolului rău (LDL) prin creșterea nivelului de colesterol bun (HDL).

Colesterolul bun are un rol benefic

„Formarea colesterolului rău, de tip LDL, poate fi prevenită printr-o alimentație sănătoasă și un stil de viață activ. O dietă bazată pe un consum ridicat de fibre și care să includă alimente bogate în antioxidanți, nutrienți, vitaminele B și C poate contribui la creșterea nivelului de colesterol bun din sânge.

Acest tip de colesterol, HDL, spre deosebire de cel menționat anterior, are un rol benefic pentru organism, reușind să absoarbă excesul de colesterol din țesuturi și celule și să îl transporte la nivelul ficatului, de unde este ulterior eliminat din organism. Colesterolul de tip LDL mărit poate reprezenta, printre altele, un factor de risc cardiovascular și poate afecta toate grupele de vârstă”, a declarat prof. dr. Corina Zugravu, medic primar nutriționist.

Preparată de mii de ani în bucătăriile din India și Orientul Mijlociu, lintea este un aliment bogat în antioxidanți și o sursă abundentă de nutrienți, precum minerale și fibre, necesare menținerii organismului la capacitate maximă. Extrem de ofertantă, lintea este un aliment care inclus în alimentație ne poate ajuta să ținem sub control colesterolul și contribuie la accelerarea tranzitului intestinal, ajutând la eliminarea reziduurilor, a grăsimilor și toxinelor în exces din corp. Lintea este un aliat în lupta cu colesterolul în special datorită conținutului bogat în vitamine din grupul B, care pot scădea producția de colesterol din organism și reduce nivelul de colesterol LDL.

Nu uitați de hidratare!

Același rol îl au și migdalele, bogate în nutrienți și ideale pentru o gustare sănătoasă între mese. Migdalele sunt alimente care aduc beneficii întregului organism, iar datorită conținutului mare de fibre, proteine și fier, ajută în principal sistemul sangvin prin creșterea nivelului de colesterol bun și creșterea numărului de celule roșii din sânge. Migdalele ajută și digestia, iar conținutul bogat de grăsimi nesaturate ajută la menținerea sănătății vaselor de sânge.

O dietă echilibrată ne ajută să ne acomodăm mai ușor cu ritmul normal de după vară, iar hidratarea joacă și ea un rol esențial.

Fructele trebuie să facă parte din alimentația noastră în orice anotimp. În această perioadă, în special cele bogate în vitamina C, precum portocale, kiwi sau coacăze, ne ajută la menținerea unui nivel crescut al colesterolului bun în sânge.

Vitamina C are proprietăți antioxidante și, în plus, poate elimina radicalii liberi produși de organism în procesul de metabolism normal, ajutând astfel la prevenirea colesterolului. Un alt fruct specific începutului de toamnă este gutuia, bogată în fibre și cu un conținut redus de calorii, ajută digestia și reduce semnificativ nivelul colesterolului.

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”, a început activitate a de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel