marți, august 3, 2021

Odată cu răcirea vremii, microbii ne pândesc la tot pasul. Virozele respiratorii, gastroenteritele și o mulțime de alte boli infecțioase ne amenință sănătatea tuturor: copii, adulți, vârstnici. Vestea

bună este că putem ține la distanță aceste pericole cu ajutorul a doi aliați de nădejde pentru imunitatea organismului: probioticele și prebioticele. Ce sunt? Cum ne ajută? Unde le găsim? Care sunt cele mai eficiente? Iată recomandările noastre pentru a vă menține în formă pe tot parcursul sezonului rece.

Să facem cunoștință cu probioticele și prebioticele

Tractul digestiv este principala poartă de intrare în organism a microbilor responsabili de boli infecțioase. Iar sistemul său de apărare este foarte elaborat pentru a proteja organismul de agenți patogeni. Flora intestinală

este cea mai importantă armă de luptă contra microbilor. Peste 70% din imunitatea naturală  a organismului se află la nivelul florei intestinale. Flora intestinală este alcătuită din bacterii „bune” și bacterii „rele”. Pentru menținerea sănătății organismului, trebuie să existe un echilibru între aceste bacterii.
Probioticele sunt acele bacterii „bune”, care au capacitatea de a menține și de a restabili echilibrul florei intestinale și de a susține sistemul imunitar. Aceste microorganisme vii sunt de mai multe tipuri, fiecare având proprietăți specifice. Cele mai cunoscute tulpini

de bacterii benefice sunt Bifidobacterium și Lactobacillus.
Prebioticele sunt substanțe nedigerabile care favorizează dezvoltarea bacteriilor benefice (bifidobacterii și lactobacili). Ele sunt de fapt „hrana” pentru probiotice. Cele mai cunoscute prebiotice sunt fructooligozaharidele (FOS), care sunt utilizate la nivelul colonului pentru dezvoltarea și menținerea probioticelor din organism.
Produsele care conțin probiotice și prebiotice se numesc simbiotice. Studiile clinice arată că simbioticele au o eficacitatea crescută pentru îmbunătățirea imunității organismului.

Beneficiile

probioticelor și prebioticelor

O floră intestinală sănătoasă este esențială pentru menținerea și îmbunătățirea imunității. Această floră împiedică agenții patogeni care pătrund zilnic în organism să se fixeze la nivelul tractului digestiv. Este vorba despre „efectul de barieră”. Flora intestinală stimulează de asemenea formarea celulelor imunitare și le face mai active.
Probioticele favorizează echilibrul florei intestinale. Ele îmbunătățesc activitatea barierei intestinale contra agenților patogeni externi. Totodată, probioticele stimulează sistemul imunitar în lupta contra

infecțiilor de sezon.
Prebioticele favorizează înmulțirea probioticelor, ceea ce determină un efect inhibitor asupra dezvoltării bacteriilor patogene, prevenind infecțiile. În plus, prebioticele au capacitatea de a absorbi substanțe nocive cum ar fi toxinele cu potențial cancerigen sau colesterolul rău.
De exemplu, s-a demonstrat că probioticele Institutului Rosell și prebioticele din sfeclă de zahăr reduc semnificativ durata și severitatea infecțiilor respiratorii și gastrointestinale în cazul copiilor preșcolari și școlari.

Surse de probiotice și prebiotice

Principalele probiotice fiind bacterii lactice, ele se găsesc în lactatele fermentate: iaurturi, sana, kefir, brânză de vaci fermentată. Acestea trebuie consumate într-o cantitate suficientă astfel încât să aducă beneficii sănătății. O sursă importantă de probiotice sunt iaurturile, însă nu toate cele din comerț sunt sănătoase. Un iaurt cu valoare de probiotic nu trebuie să conțină: lapte praf, arome, coloranți, agenți de îngroșare, fructe, zahăr sau îndulcitori (glucoză, fructoză). Cât despre prebiotice, surse naturale sunt: ceapa, prazul, cicoarea, rădăcinile de sfeclă, guliile, bananele.
Probioticele și prebioticele pot fi administrate împreună sub forma suplimentelor alimentare simbiotice. Astfel suntem siguri că beneficiem de cantitatea optimă care ne asigură efectele binefăcătoare așteptate. În cazul protejării contra infecțiilor de sezon, acum este momentul să începeți o cură cu probiotice și prebiotice, pentru ca acestea să aibă suficient timp pentru a-și face efectul. Un pliculeț cu probiotice și prebiotice luat în fiecare dimineață, înaintea micului dejun, reprezintă un veritabil scut de apărare împotriva virozelor, otitelor sau infecțiilor gastrointestinale.

Ultimele stiri

Parteneri