Sari la conținut

Alimente care scad glicemia și îmbunătățesc memoria

Diabetul de tip 1
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
În trecut, medicii credeau că diabetul de tip 1 era în întregime genetic. Cu toate acestea, nu toți cei care suferă de diabet de tip 1 au antecedente familiale.

Alimente care scad glicemia și îmbunătățesc memoria. Iată ce alimente ajută persoanele care au glicemie crescută și au nevoie să o țină în frâu.

Alimentația și stilul de viață echilibrat sunt cele mai bune soluții pentru a ne păstra sănătatea și pentru a preveni o serie de boli și afecțiuni. Se știe, de altfel, că majoritatea bolilor provin din stilul nostru de viață. Doar 5-10% sunt ereditare.

Atunci când vine vorba de gestionarea nivelului de zahăr din sânge, glicemia, există anumite legume care au efecte benefice mai mult decât altele.

Deși nu există legume care să aibă un impact negativ asupra glicemiei, cele care sunt bogate în fibre, proteine și alte vitamine specifice sunt excelente pentru menținerea sub control a glicemiei.

Broccoli

Chiar dacă nu ne prea dăm noi în vânt după această legumă, broccoli se află la loc de cinste în rândul legumelor cu efecte benefice asupra glicemiei.

Fibrele reprezintă elementul cheie în acest sens, iar acest lucru se datorează faptului că nu sunt digerate, ceea ce înseamnă că sângele nu le absoarbe în același mod în care ar face-o cu  alți carbohidrați.

”Legumele crucifere, cum ar fi broccoli, varza de Bruxelles și conopida, sunt bogate în fibre, sărace în zahăr natural și foarte sățioase.

Fibrele, în special, acționează ca un prebiotic, ceea ce ajută bacteriile bune din intestinul dumneavoastră să se dezvolte”, explică nutriționistul Lisa Young, citată de EatThis.

Conopida

Tot din aceeași categorie, a cruciferelor, face parte și conopida. Consumată crudă, gătită la aburi sau înăbușită, sub oricare formă o preferați, este un adaos grozav la masă pentru a vă ajuta în privința controlului glicemiei.

Conopida este, de asemenea, o sursă excelentă de vitamina antioxidantă A și o sursă bună de vitamina K.

Mai mult decât atât, pe lângă faptul că este mai săracă în carbohidrați, este, de asemenea, plină de fitonutrienți antioxidanți sulforafani, glucozinolați și tiocinolați, care s-au dovedit, de asemenea, că ajută la protejarea împotriva cancerului.

Soia

Ei bine, boabele de soia au un indice glicemic scăzut și consumându-le nivelul glicemiei din sânge crește mai lent. Totodată, soia are un efect pozitiv asupra sensibilității insulinei, așa că sunt recomandate atât diabeticilor, cât și celor care doresc să prevină diabetul.

Ghimbirul

Și ghimbirul scade nivelul glicemiei și îmbunătățește sensibilitatea insulinei, astfel că aceasta ajunge mai ușor în celulele organismului. Ghimbirul poate fi consumat în salate, sub formă de ceai, amestecat cu iaurt sau pus în mâncare pentru a o condimenta.

Spanacul

Este o opțiune foarte bună pentru porția de verdețuri, putând fi consumat ca atare, în salate ori diverse smoothie-uri, sau preparat termic. Se face rapid și are gust bun.

Cel mai simplu, se poate trage la tigaie cu puțin unt și condimente, dar nutrienții și-i păstrează în stare crudă.

”O cană de spanac crud furnizează 7 calorii, 1 gram de carbohidrați, 0,9 grame de proteine și 0,7 grame de fibre și este o sursă excelentă de vitaminele A și K și o sursă bună de vitamina C, acid folic și mangan.

Chiar dacă aveți câteva căni de spanac crud în salată, carbohidrații sunt destul de puțini și, cu ceva proteine și fibre, va fi absorbit mai lent”, spune nutriționistul Toby Amidor.

Vinetele

Gustoase și cu puține calorii, vinetele au un conținut nutritiv ridicat. ”O jumătate de ceașcă de vinete gătite furnizează aproximativ 18 calorii, 4,3 grame de carbohidrați, 0,4 grame de proteine și 1,25 grame de fibre.

Din nou, fibrele și proteinele vor încetini rapiditatea cu care acești carbohidrați vor fi absorbiți în sânge, ceea ce ajută la menținerea la distanță a glicemiei”, mai spune Amidor.

Iar acum suntem în plin sezon al vinetelor, așa că putem să profităm de acestea și să ne bucurăm de o salată de vinete coapte. Dar, atenție! Nu trebuie să facem abuz de ulei. Putem pune doar o lingură de ulei și frecăm bine cu o lingură de lemn.

Pentru un gust mai bun, se poate adăuga un gălbenuș de ou, pe care îl încorporăm în salată, alături de o ceapă tocată mărunt. Nu, în niciun caz nu punem maioneză. A, și nu exagerați nici cu sarea.

 

 

 

Simona David

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel