Sari la conținut

Alimente INTERZISE persoanelor care au probleme renale

boala de rinichi
Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei

Creatinina este un produs metabolic din mușchii noștri care este excretat în mod normal prin rinichi. Nivelurile ridicate de creatinină în sânge pot indica probleme renale și necesită atenție. Nutriția joacă un rol important în menținerea sănătății rinichilor.

Proteine

Cantitățile mari de proteine ​​din dietă pot pune stres suplimentar asupra rinichilor. În special, carnea roșie și alimentele bogate în proteine, cum ar fi brânza, ouăle și conservele de carne pot crește nivelul creatininei din sânge. Înlocuindu-le cu alternative mai scăzute de proteine, cum ar fi peștele, puiul și tofu, puteți reduce presiunea asupra rinichilor.

Dulciuri și alimente bogate în zahăr

Dulciurile, biscuiții, băuturile dulci și alte alimente bogate în zahăr pot crește creatinina din sânge. Acestea cresc riscul de a dezvolta diabet, care poate afecta funcția rinichilor. Se recomandă limitarea consumului de alimente care conțin zahăr și preferarea alternativelor cu conținut scăzut de calorii.

Alimente bogate în potasiu

În concentrații mari, potasiul poate fi dăunător pentru rinichi. Alimente precum bananele, cartofii, roșiile și portocalele sunt bogate în potasiu. Dacă creatinina este ridicată, este important să limitați consumul de aceste alimente și să includeți alternative mai scăzute de potasiu.

Alcool

Alcoolul poate provoca deshidratare și stres crescut asupra rinichilor. Creatinina ridicată combinată cu consumul de alcool poate fi deosebit de dăunătoare pentru rinichi. Se recomandă limitarea sau evitarea consumului de alcool, mai ales dacă aveți probleme cu rinichii.

Cum să-ţi păstrezi sănătatea rinichilor

Hidratare corectă

Menținerea unei hidratari adecvate poate ajuta rinichii să funcționeze corect. Bea suficientă apă pe tot parcursul zilei va ajuta la dizolvarea creatininei și va facilita trecerea acesteia de către rinichi.

Activitate fizică regulată

Activitatea fizică promovează sănătatea generală și poate îmbunătăți funcția rinichilor. Cu toate acestea, este important să discutați cu medicul dumneavoastră despre nivelul de intensitate și să alegeți opțiuni de exerciții fizice sigure.

Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Controlul tensiunii arteriale

Menținerea tensiunii arteriale normale este importantă pentru menținerea sănătății rinichilor.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel