Sari la conținut

Alimente pe care nu ar trebuie să le încălzești în cuptorul cu microunde NICIODATĂ

cuptor
Sursă foto: arhivă Doctorul Zilei
recipiente de plastic în cuptorul cu microunde

Știm deja foarte bine că plasticul și  folia de aluminiu nu se încălzesc în cuptorul cu microunde, însă sunt și anumite  alimente ce pot deveni extrem de toxice atunci când sunt încălzite în cuptorul cu microunde.

În urmă cu aproximativ 40 de ani, bucătăriile din America de Nord au primit darul cuptorului cu microunde și au devenit rapid dependente de acesta pentru încălzirea rapidă a mâncărurilor. Generațiile tinere nu -și pot imagina nici măcar să facă fulgi de ovăz, ciocolată caldă sau floricele fără acest aparat. Și totuși, mulți dintre noi folosim cuptorul cu microunde în mod incorect. Sigur, știm să nu trebuie niciodată să punem folie de aluminiu, metal sau plastic, dar există riscuri la fel de periculoase implicate în reîncălzirea anumitor alimente.

Pentru început, un cuptor cu microunde nu gătește alimente uniform, ceea ce înseamnă adesea că orice bacterii prezente în alimente vor supraviețui. . Pentru a reduce la minimum riscurile, iată șase alimente pe care nu ar trebui să încălziți în cuptorul cu microunde.

”Resturile de mâncare pot fi o modalitate sănătoasă și rentabilă de a profita la maximum de mâncare”, spune nutriționistul Brigitte Zeitlin. „Dar există unele alimente care pot fi periculoase când sunt reîncălzite, mai ales dacă nu au fost depozitate corespunzător (într-un recipient ermetic și la temperaturi potrivite)”.

Cartofii

„Cartofii pot duce la intoxicații alimentare atunci când sunt reîncălziți dacă au fost lăsați inițial să se răcească la temperatura camerei după ce au fost gătiți prima dată”, spune Zeitlin.

„Lăsându-i să se răcească la temperatura camerei, se poate dezvolta o bacterie numită botulism, așa că cel mai bine este să pui cartofii la frigider imediat după ce i-ai gătit dacă nu intenționezi să-i consumi atunci”. Astfel, reîncălzirea lor după ce s-au răcit în frigider nu va cauza probleme.

Carnea de pui

Este în regulă să reîncălziți puiul o dată, dar aveți grijă să îl puneți în cuptorul cu microunde doar dacă sunteți sigur că se poate găti uniform. Cuptoarele cu microunde pot găti uneori alimentele neuniform, ceea ce înseamnă că ar putea rămâne bacterii pe pui dacă nu este gătit bine în interior.

Orezul

Dacă orezul este lăsat să stea la temperatura camerei, acesta poate conține bacterii care se pot înmulți și pot provoca intoxicații alimentare, potrivit Serviciului Național de Sănătate din Marea Britanie. Atunci când îl puneți la cuptorul cu microunde, acesta este posibil să nu distrugă toate bacteriile. Dar dacă îl puneți la frigider imediat ce l-ați gătit, îl puteți încălzi în siguranță mai târziu.

Ciupercile

”Ciupercile sunt o altă legumă care nu trebuie reîncălzită”, spune Zeitlin. „Ciupercile pot provoca probleme intestinale atunci când sunt reîncălzite, din cauza unor micronutrienți pe care îi conțin. ”Bacteriile pot crește și pe ciuperci dacă sunt lăsate afară, la temperatura camerei”.

Mâncărurile prăjite

Această categorie este cea mai periculoasă. Toate uleiurile pot rezista la diferite niveluri de căldură, dar dacă acest nivel este depășit, ele produc vapori toxici și substanțe periculoase numite radicali liberi care pot provoca probleme precum cancerul, scrie Livestrong, citat de Insider. Evitați reîncălzirea alimentelor uleioase în cuptorul cu microunde, deoarece acestea se pot încinge prea mult și se pot arde.

 

Tănasă Sabina

Sabina Tanasa, este redactor la www.doctorulzilei.ro din anul 2020, a fost colaborator la despreSpa.ro, owner and founder la MobileWish.ro și la Ulei Cocos Romania - VivaCoco. Este licentiata a Universitatea „Alexandru Ioan Cuza" din Iași si ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE DIN BUCURESTI

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel