Sari la conținut

Alertă medicală! OMS a publicat prima listă cu ciuperci patogene care reprezintă cea mai mare amenințare pentru sănătatea umană, la nivel mondial

Alertă medicală! OMS a publicat prima listă cu ciuperci patogene care reprezintă cea mai mare amenințare pentru sănătatea umană, la nivel mondial

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a publicat un raport care evidențiază prima listă de ciuperci „patogene prioritare”. Lista enumeră 19 ciuperci care reprezintă o amenințare extremă pentru sănătatea globală.

Alertă medicală! OMS a publicat prima listă cu ciuperci patogene

Lista OMS de agenți patogeni fungici prioritari (FPPL) a prioritizat în mod sistematic agenții patogeni fungici, luând în considerare nevoile nesatisfăcute în cercetare și dezvoltare și importanța percepută pentru sănătatea publică.

Organismul ONU are deja liste de viruși și bacterii care se răspândesc și provoacă implicații periculoase pentru sănătate.

Această listă de infecții fungice, spune OMS, urmărește identificarea rezistenței tot mai mari a ciupercilor care cauzează infecții, care formează lacune uriașe în cunoștințe, precum și lipsa de supraveghere, tratamente și diagnosticare.

Există trei categorii în care este împărțită lista a OMS, iar acestea includ:

1. Prioritate critică: Acest grup include Candida Auris, o ciupercă foarte rezistentă la medicamente care a provocat mai multe focare în întreaga lume, precum și Cryptococcus neoformans, Aspergillus fumigatus și Candida albicans.

2. Prioritate mare: Acestea includ multe alte ciuperci din familia Candida, precum și altele precum Mucorales, un grup care conține ciupercile care provoacă mucormicoză sau „ciuperca neagră”, o infecție care a ucis mulți oameni în timpul infecției cu COVID-19.

3. Prioritate medie: Acest grup enumeră mai multe alte ciuperci, inclusiv Coccidioides spp și Cryptococcus gattii.

Agenții patogeni fungici cea mai mare amenințare pentru sănătatea umană, la nivel mondial

Potrivit OMS, agenții patogeni fungici reprezintă o amenințare majoră pentru sănătatea publică, deoarece devin din ce în ce mai obișnuiți și mai rezistenți la tratament, cu doar patru clase de medicamente antifungice disponibile în prezent și puțini candidați în curs de dezvoltare clinică.

Majoritatea agenților patogeni fungici nu dispun de diagnostice rapide și sensibile, iar cele care există nu sunt disponibile pe scară largă sau accesibile la nivel global.

Formele invazive ale acestor infecții fungice afectează adesea pacienții grav bolnavi și pe cei cu afecțiuni subiacente semnificative legate de sistemul imunitar.

Populațiile cu cel mai mare risc de infecții fungice invazive includ cele cu cancer, HIV/SIDA, transplant de organe, boli respiratorii cronice și infecție cu tuberculoză post-primară.

Carmen Alecu
Alecu Carmen

Absolventă de Jurnalism. Am inceput sa lucrez in presa in 2000, la Abracadabra. A urmat Acasa Magazin. Dupa o pauza de cativa ani, am reinceput sa lucrez la EVZ. A urmat EvzMonden si InfoActual. La Doctorul Zilei lucrez din noiembrie 2020.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel