Sari la conținut

Cele mai bune alimente pentru ameliorarea constipației într-un timp scurt

ameliorarea constipației

Aproximativ 14% dintre oameni suferă de constipație cronică la un moment dat. Simptomele includ scaunele trecătoare de mai puțin de trei ori pe săptămână, scaunele tensionate, noduroase sau dure, senzația de evacuare incompletă, senzația de blocare sau imposibilitatea de a trece de scaun.

Tipul și severitatea simptomelor pot varia de la o persoană la alta. Unii oameni se confruntă cu constipație foarte rar, în timp ce pentru alții este o afecțiune cronică.

Constipația are o varietate de cauze, dar este adesea rezultatul mișcării lente a alimentelor prin sistemul digestiv.

Acest lucru se poate datora deshidratării, alimentației slabe, medicamentelor, bolilor, bolilor care afectează sistemul nervos sau tulburărilor mentale.

Din fericire, anumite alimente pot ajuta la ameliorarea constipației prin înmuierea scaunului, scăderea timpului de tranzit intestinal și creșterea frecvenței scaunului.

Cele mai bune alimente pentru ameliorarea constipației

  1. Prune uscate

Prunele uscate sunt utilizate pe scară largă ca remediu natural pentru constipație.

Acestea conțin cantități mari de fibre, cu 2 grame de fibre pe porție de 1 uncie (28 de grame) sau aproximativ trei prune uscate. Acesta este 8% din aportul zilnic recomandat de fibre de către American Heart Association.

Fibra insolubilă din prune uscate, cunoscută sub numele de celuloză, crește cantitatea de apă din scaun, ceea ce adaugă volum. Între timp, fibra solubilă din prune uscate este fermentată în colon pentru a produce acizi grași cu lanț scurt, care cresc și greutatea scaunului.

  1. Chefir

Kefirul este o băutură fermentată din lapte care provine din munții Caucazului din Asia de Vest. Cuvântul kefir este derivat dintr-un cuvânt turcesc care înseamnă „gust plăcut” .

Este un probiotic, ceea ce înseamnă că conține bacterii și drojdii care vă avantajează sănătatea atunci când sunt ingerate. Kefirul conține diferite specii de microorganisme, în funcție de sursă.

Kefirul poate fi savurat simplu sau adăugat la smoothie-uri și sosuri de salată. De asemenea, poate fi amestecat cu cereale și acoperit cu fructe, semințe de in, semințe de chia sau tărâțe de ovăz pentru a adăuga niște fibre.

  1. Seminte de in

Semințele de in au fost folosite timp de secole ca remediu tradițional pentru constipație, datorită efectelor lor laxative naturale.

În plus față de numeroase alte beneficii pentru sănătate, semințele de in sunt bogate atât în fibre dietetice solubile, cât și insolubile, ceea ce le face un ajutor digestiv ideal. Doar 1 lingură (10 grame) de semințe întregi de in conține 2,8 grame de fibre, satisfăcând 11% din nevoile zilnice.

  1. Semințe chia

Semințele de chia sunt unul dintre cele mai dense alimente disponibile în fibre. Doar 1 lingură (28 de grame) de semințe de chia conține 10,6 grame de fibre, satisfăcând 42% din nevoile zilnice.

Fibrele din chia sunt formate din 85% fibre insolubile și 15% solubile.

Când chia vine în contact cu apa, formează un gel. În intestin, acest lucru poate ajuta la înmuierea scaunelor și la ușurarea trecerii acestora.

Mai mult, chia poate absorbi până la 12 ori greutatea sa în apă, ceea ce poate contribui la adăugarea volumului și a greutății scaunelor.

 

 

Tănasă Sabina

Sabina Tanasa, este redactor la www.doctorulzilei.ro din anul 2020, a fost colaborator la despreSpa.ro, owner and founder la MobileWish.ro și la Ulei Cocos Romania - VivaCoco. Este licentiata a Universitatea „Alexandru Ioan Cuza" din Iași si ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE DIN BUCURESTI

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel