Sari la conținut

Alimente periculoase pentru inimă. Medic: ”Efortul digestiv obosește inima și poate declanșa instalarea fibrilației atriale”

Fibrilatia atriala reprezinta o aritmie care apare relativ frecvent in randul pacientilor cu boli cardiace cronice, crescand riscul acestora pentru accidente vasculare cerebrale si instalarea insuficientei cardiace. Pentru pacientii cu fibrilatie atriala exista protocoale terapeutice care includ medicatie si terapii interventionale.

”Dar pe langa acestea, exista si anumite situatii de viata care pot precipita instalarea fibrilatiei atriale, iar dintre acestea, azi vorbim despre alimente.
Inainte de a detalia, am sa va spun ceva din ciclul “Iar ne taie doamna doctor ratia”: orice mancare, oricat ar fi de sanatoasa, daca este prea multa, devine nesanatoasa. De aici prima regula: fara mese copioase, pentru ca efortul digestiv oboseste inima si poate declansa instalarea fibrilatiei,” scrie dr. Elena Păcuraru, Medic Primar Medicină Internă.

Medicul atrage atentia că anumite alimente ca fast food, zaharul si fainoasele rafinate in exces afecteaza nu numai sanatatea inimii dar sunt factori de risc pentru obezitate, diabet, tulburari cognitive (demente) si anumite forme de cancer.

Alimente care pot deveni periculoase pentru inimă

Iată care sunt alimentele care ne pot pune în pericol, potrivit dr. Păcuraru:

1. Alcoolul – un studiu din 2020 atesta faptul ca abandonarea consumului de alcool reduce semnificativ riscul de aritmii cardiace la bautorii cronici. Dar cei care se pot mentine in limitele consumului recomandat (o bautura/zi pentru femei si doua pentru barbati) nu prezinta acest risc.
2. Cofeina – consumul moderat de cafea, una pana la trei cesti pe zi nu s-a dovedit a fi un risc pentru fibrilatia atriala sau bolile cardiace in general. Bauturile energizante insa sunt interzise deoarece au o concentratie mult mai mare de cofeina decat cafeaua, biciuind inima si intreg organismul in mod nefiziologic.
3. Grasimile rele sunt cele saturate, care se gasesc in unt, branzeturi si carne rosie. Tot rele sunt si grasimile trans, adica margarina, alimente gatite cu uleiuri vegetale partial hidrogenate (fast food), chips-uri, alimente prajite.
4. Sarea – excesul alimentar duce la cresterea tensiunii arteriale care este factor de risc pentru fibrilatia atriala si decompensarile cardiacilor cronici.
5. Zaharul – persoanele cu diabet zaharat si stari prediabetice sunt cu 40% mai predispuse riscului de fibrilatie atriala, astfel incat este rational a se reduce consumul de zahar si ne mentine la o greutate normala pentru a preveni instalarea diabetului.
6. Grapefruit – se pare ca acesta interfereaza cu anumite medicamente antiaritmice, cum este amiodarona (Cordarone) scazandu-i efectul.

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”, a început activitate a de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel