Ce mănâncă o persoană cu intoleranță la gluten și de ce trebuie să se ferească

Ce mănâncă o persoană cu intoleranță la gluten și de ce trebuie să se ferească
Ce mănâncă o persoană cu intoleranță la gluten și de ce trebuie să se ferească

Dieta fără gluten este un regim alimentar pe care trebuie să-l respecte persoanele care au fost diagnosticate cu boala celiacă. Aceste persoane trebuie să urmeze această dietă toată viață, chiar dacă uneori simptomele bolii se atenuează să dispar ca manifestări. Află din articolul de mai jos ce alimente sunt permise și care sunt interzise în dieta fără gluten. 

Boala celiacă este o afecțiune autoimună care are și o componentă genetică. Afecțiunea este declanșată de ingestia de gluten – proteina din grâu, secară și orz -. Medicii avertizează că un consum de gluten în cazul acestor persoane duce la dezvoltarea unor leziuni grave, la nivelul intestinului subțire.

Boala celiacă are peste 300 de simptome care diferă de la o persoană la alta și poate să apară la oriece vârstă. Uneori, simptomele pot să dispară sau să se atenueze, fără ca acest lucru să arate că boala a trecut. De aceea, dieta fără gluten este extrem de importantă pentru acești pacienți. Este o dietă care se ține toată viață și nu doar câteva luni, ani.

De asemenea, sunt specialiștii care susțin că această dietă este indicată și persoanelor care autism, deficit de atenție/hiperactivitate kinetică (ADHD).

Principalele simptome ale bolii sunt:

  • oboseală neexplicată,
  • anemie,
  • flatulență,
  • dureri abdominale,
  • afte bucale,
  • scădere inexplicabilă în greutate,
  • dermatită,
  • diaree cronică,
  • dureri articulare,
  • avorturi spontane,
  • infertilitate,

Nu este o dietă ușor de ținut, deoarece glutenul se găsește chiar dacă în cantități foarte mici în foarte multe produse alimentare, de la ketchup la înghețată.

Produsele care nu conțin gluten sunt fructele și legumele, carnea de vită, carnea de pasăre, peștele, alunele, semințele, ouăle.

Chiar dacă este o dietă greu de urmat, medicii spun că eliminarea glutenului din alimentație este singura formă care poate corecta boala celiacă și evita complicațiile ei.

Iată ce alimente au voie pacienții cu boală celiacă:

  • Orez, porumb, hrișcă, mei, soia, cartofi,
  • Unt, smântână, iaurt, brânză,
  • Unt, margarină, ulei de măsline, ulei de floarea soarelui,
  • Carne de vită, de porc, de pasăre, pește,
  • Ceai, cafea, cacao, vin

Iată ce alimente nu au voie pacienții cu boală celiacă:

  • Grâu, făină, griș, germeni de grâu, secară, orz, ovăz,
  • Preparate din lapte cu adaosuri din surse nespecificate,
  • Legume și fructe care au făinuri din cereale,
  • Bere, whisky,
  • Sosuri pentru salate, dulciuri, înghețată
26 distribuiri
comentarii pe aceasta pagina postate direct pe Facebook
powered by Binbox