Alimente sărace în sodiu, recomandate pentru sănătatea inimii

Afecțiunile cardiovasculare sunt cauza principală de deces, la nivel mondial. Acestea se dezvoltă ca urmare a stilului de viață nesănătos și a obiceiurilor distructive. Tratamentul poate fi diferit în funcție de persoană și severitatea bolii, însă medicii recomandă, de cele mai multe ori, ca dieta să conțină mai multe alimente sărace în sodiu.

Studiile arată că oamenii consumă de două ori mai multă sare decât doza recomandată de OMS. În mod ideal, catitatea consumată zilnic ar trebui să fie de 5 grame de sare sau 2 grame de sodiu. Produsele intens procesate sunt principala sursă de sodiu, explică Doza de Sănătate.

Alimentele sărace în sodiu te ajută să ai o inimă sănătoasă

Alimentele sărace în sodiu sunt, de obicei, produsele naturale. Cele procesate conțin o cantitate excesivă de sare și sunt primele alimente pe care ar trebui să le eviți dacă te confrunți cu afecțiuni cardiovasculare.

Cerealele integrale

Unele organizații din domeniul sănătății au clasificat orezul brun, fulgii de ovăz și quinoa drept produse care furnizează mai puțin de 5% din aportul zilnic recomandat de sodiu. Leguminoasele, cum ar fi fasolea, mazărea și lintea sunt și ele alimente sărace în sodiu.

Almeida a subliniat faptul că fibrele solubile pot reduce colesterolul rău sau LDL, care înfundă arterele. Ovăzul, quinoa, orzul și porumbul conțin o cantitate mare de fibre. În acest sens, Pereira subliniază faptul că creșterea consumului de fibre la 10 grame pe zi poate reduce riscul bolilor de inimă.

Nuci

Nucile și alunele, cum ar fi arahidele, migdalele, nucile pecan și macadamia, printre altele, conțin mai puțin de 10 miligrame de sodiu la 100 de grame. Valorile cresc până la 37% dacă le prăjești. De asemenea, nucile sunt surse excelente de acizi grași omega-3, recunoscuți de Fundația Spaniolă a Inimii ca fiind buni pentru inimă.

Legume

Legumele proaspete (verdeața, rădăcinile, florile și tulpinile) sunt sărace în sodiu. De fapt, legumele cu frunze verzi pot conține de la 70 miligrame la 150 miligrame de sodiu la 100 grame.

Fructe

În general, fructele au un conținut de sodiu destul de scăzut – sub 10 miligrame. De asemenea, conțin pigmenți care le oferă o mare varietate de culori și au capacitate antioxidantă.

Proteină slabă

Proteinele cu conținut scăzut de grăsimi sunt cea mai bună alegere când vine vorba de carne sau produse vegetale. Carnea de vită oferă peste 50 de miligrame de sodiu, iar peștele proaspăt, inclusiv peștele oceanic, conține între 40 și 60 de miligrame. Două porții de câte 85 grame pe zi asigură un aport adecvat de proteine.

Recent Posts

TOP 5 beneficii pentru sănătate ale consumului de ouă

Potrivit nutriţioniştilor, este un mit că valorile colesterolului cresc foarte mult după consumul de ouă,…

5 minute ago

Reţeta specială de Paşte la care nu renunţă Nadia Comăneci

Nadia Comăneci, sportiva simbol a gimnasticii româneşti din toate timpurile, a dezvăluit o rețetă specială…

35 de minute ago

„Câmpurile de aur din România”, în atenţia NASA. Imagini spectaculoase din satelit

România a atras atenția NASA și a întregii lumi datorită unor imagini spectaculoase captate de…

o oră ago

Mănăstirea Ghighiu, colţ de rai lângă Bucureşti. Izvor tămăduitor şi icoană făcătoare de minuni (FOTO+VIDEO)

Situată la doar 73 de kilometri de București, Mănăstirea Ghighiu este loc de pelerinaj pentru…

2 ore ago

Cât timp se pot consuma ouăle vopsite de Paşte? Un expert dă verdictul

Ouăle fierte şi vopsite sunt un produs traditional esenţial care nu trebuie să lipsească de…

2 ore ago

RUGĂCIUNE puternică în VINEREA MARE pentru noroc şi iertare de păcate

În Vinerea Mare dinaintea Învierii Domnului Iisus Hristos credincioşii creştin-ortodocşi ţin post negru şi se…

3 ore ago

Citeste si:

  • DICTIONAR MEDICAL

Cancerul hepatic