Sari la conținut

Alimente sărace în sodiu, recomandate pentru sănătatea inimii

sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Afecțiunile cardiovasculare sunt cauza principală de deces, la nivel mondial. Acestea se dezvoltă ca urmare a stilului de viață nesănătos și a obiceiurilor distructive. Tratamentul poate fi diferit în funcție de persoană și severitatea bolii, însă medicii recomandă, de cele mai multe ori, ca dieta să conțină mai multe alimente sărace în sodiu.

Studiile arată că oamenii consumă de două ori mai multă sare decât doza recomandată de OMS. În mod ideal, catitatea consumată zilnic ar trebui să fie de 5 grame de sare sau 2 grame de sodiu. Produsele intens procesate sunt principala sursă de sodiu, explică Doza de Sănătate.

Alimentele sărace în sodiu te ajută să ai o inimă sănătoasă

Alimentele sărace în sodiu sunt, de obicei, produsele naturale. Cele procesate conțin o cantitate excesivă de sare și sunt primele alimente pe care ar trebui să le eviți dacă te confrunți cu afecțiuni cardiovasculare.

Cerealele integrale

Unele organizații din domeniul sănătății au clasificat orezul brun, fulgii de ovăz și quinoa drept produse care furnizează mai puțin de 5% din aportul zilnic recomandat de sodiu. Leguminoasele, cum ar fi fasolea, mazărea și lintea sunt și ele alimente sărace în sodiu.

Almeida a subliniat faptul că fibrele solubile pot reduce colesterolul rău sau LDL, care înfundă arterele. Ovăzul, quinoa, orzul și porumbul conțin o cantitate mare de fibre. În acest sens, Pereira subliniază faptul că creșterea consumului de fibre la 10 grame pe zi poate reduce riscul bolilor de inimă.

Nuci

Nucile și alunele, cum ar fi arahidele, migdalele, nucile pecan și macadamia, printre altele, conțin mai puțin de 10 miligrame de sodiu la 100 de grame. Valorile cresc până la 37% dacă le prăjești. De asemenea, nucile sunt surse excelente de acizi grași omega-3, recunoscuți de Fundația Spaniolă a Inimii ca fiind buni pentru inimă.

Legume

Legumele proaspete (verdeața, rădăcinile, florile și tulpinile) sunt sărace în sodiu. De fapt, legumele cu frunze verzi pot conține de la 70 miligrame la 150 miligrame de sodiu la 100 grame.

Fructe

În general, fructele au un conținut de sodiu destul de scăzut – sub 10 miligrame. De asemenea, conțin pigmenți care le oferă o mare varietate de culori și au capacitate antioxidantă.

Proteină slabă

Proteinele cu conținut scăzut de grăsimi sunt cea mai bună alegere când vine vorba de carne sau produse vegetale. Carnea de vită oferă peste 50 de miligrame de sodiu, iar peștele proaspăt, inclusiv peștele oceanic, conține între 40 și 60 de miligrame. Două porții de câte 85 grame pe zi asigură un aport adecvat de proteine.

Andrada Lăcătuș

Andrada Lacatus studiaza actoria, colaboratoare la Teatrul Maior Gheorghe Pastia si indrageste jurnalismul. Acst lucru a facut ca in anul 2020 sa se alature ca redactor echipei editoriale a Doctorului zilei

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel