Sari la conținut

Acestea sunt alimentele pentru cea mai bună funcționare a creierului

alimente pentru creier
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Alimente benefice pentru creier

Alimente pentru creier. Adevărul este că nu există o singură acțiune sau acțiune magică pentru orice dorim să realizăm în această viață și în corpul nostru, dar totul este realizat prin combinații de mai mulți factori și acțiuni.

Tocmai așa, nu există hrană atotputernică sau pastilă magică care să poată asigura un creier „ascuțit” și perfect și prevenirea declinului cognitiv, de-a lungul anilor.

Anumite alimente din acest regim general sunt deosebit de bogate în componente sănătoase, cum ar fi acizii grași omega-3, vitaminele B și antioxidanții, despre care se știe că susțin sănătatea creierului.

Încorporarea multora dintre acestea în mod regulat poate îmbunătăți sănătatea creierului nostru, ceea ce va avea ca rezultat o funcționare mentală mai bună.

1. Afine

Afinele sunt de obicei enumerate în fruntea listei care promovează sănătatea datorită polifenolilor, inclusiv pigmenților flavonoizi numiți antociani.

Într-un studiu efectuat pe peste 16.000 de femei, s-a constatat că cele care consumau afine cel puțin o dată pe săptămână erau cu trei până la patru ani „mai tinere la creier” decât restul.

Fructele de pădure, câștigătoare de proprietăți antioxidante și antiinflamatorii

În plus, studii experimentale pe termen scurt au arătat că fructele de pădure măresc concentrația, probabil pentru că sunt bogate în flavonoide, care au o combinație câștigătoare de proprietăți antioxidante și antiinflamatorii.

2. Avocado

Grăsimile mononesaturate și antioxidanții conținute de avocado ajută la optimizarea circulației sângelui, ceea ce contribuie și la o mai bună circulație a sângelui către creier.

Potasiul ajută și la reglarea tensiunii arteriale, ceea ce are un efect protector, deoarece hipertensiunea arterială este un factor de risc pentru declinul cognitiv.

Urmărește-te să mănânci o treime dintr-un avocado pe zi, în mod ideal dimineața devreme pentru a-ți crește concentrarea pentru restul zilei.

3. Ouă

Un studiu recent a constatat că consumul de ouă a îmbunătățit funcția lobului frontal, care este o zonă a creierului care ajută la rezolvarea problemelor, spontaneitatea, memoria, limbajul, judecata, dar și comportamentul social și sexual.

Nutrientul cheie din ou este colina. Colina este un nutrient vital pentru funcționarea optimă a creierului, producând neurotransmițătorul acetilcolină, care este asociat cu memoria.

Deci, dacă ești îngrijorat de performanța ta, cercetările arată că un aport mai mare de colină a fost asociat cu mai puține erori la un test cognitiv.

4. Migdale, aliment esențial pentru creier

Migdalele sunt cea mai importantă sursă de vitamina E, iar cercetările au descoperit că această vitamină solubilă în grăsimi poate ajuta la încetinirea disfuncției cognitive și la stimularea memoriei și a vigilenței mentale.

În plus, un studiu publicat în Jurnalul Asociației Medicale Americane a constatat că cantitățile mari de vitamina E (2000 UI/zi de alfa tocoferol) au încetinit declinul funcțional la persoanele cu boală Alzheimer uşoară până la moderată.

Deoarece o mână de migdale (care este de aproximativ 23) asigură 35% din necesarul zilnic de vitamina E, luați în considerare să mâncați cel puțin o duzină de migdale zilnic.

5. Fasole

Un nutrient remarcabil din fasolea garbanzo (cunoscută și sub numele de năut) este vitamina B-6. Dar toate celelalte boabe au și multe beneficii pentru creier. Un studiu pe mai mult de 2.000 de seniori suedezi cu vârsta peste 60 de ani a arătat că dietele care conțin fasole oferă neuroprotecție, iar același efect a fost găsit într-un studiu pe adulții taiwanezi cu vârsta de 65 de ani și peste. Deci da, humusul contează!

6. Sfecla

Sfecla este plină de stimulente naturale pentru creier. Nitrații din sfeclă ajută la creșterea fluxului de sânge către creier, în special către lobii frontali. Acestea sunt zonele creierului cel mai frecvent asociate cu degenerarea care pot duce la probleme cognitive, inclusiv demență.

Leguma care încetinește reacția creierului asociate cu boala Alzheimer

În plus, în cercetările prezentate la cea de-a 255-a întâlnire și expoziție națională a Societății Americane de Chimie, s-a descoperit că sfecla ajută la încetinirea reacțiilor creierului asociate cu boala Alzheimer.
Așa că puneți o porție de sfeclă în alimentație de 1-2 ori pe săptămână.

7. Ulei de măsline extravirgin

Uleiul de măsline conține aproximativ 230 de antioxidanți și polifenoli, dar mai precis oleocantalul pe care îl conține este deosebit de neuroprotector.

Într-un studiu, s-a descoperit că oleocantalul stimulează producția de proteine ​​și enzime necesare pentru a curăța β-amiloid din creier, ceea ce este important deoarece acumularea de plăci de β-amiloid perturbă în cele din urmă funcția celulelor nervoase. Într-un alt studiu s-a constatat că persoanele care consumau ulei de măsline aveau forme mai bune și mai directe de memorie verbală.

Așa că adăugați puțin ulei de măsline extravirgin la fiecare masă.

8. Somon

Somonul nu este doar un aliment care stimulează creierul, este un superaliment pentru creier datorită omega-3. Un studiu publicat în Nutrients constată că un echilibru sănătos de omega-3 din dietă este legat de beneficiile antiinflamatorii și poate ajuta la prevenirea sau încetinirea progresiei tulburărilor neurologice.

 

9. Legume cu frunze verzi

Potrivit unor cercetări,  consumul unei porții de legume cu frunze verzi pe zi poate ajuta la păstrarea memoriei pe măsură ce o persoană îmbătrânește – și poate duce la funcționarea creierului ca și cum am fi cu până la 11 ani mai tineri!

10. Băuturi care îmbunătățesc funcția creierului

  • Vin roșu. Este o băutură bogată în polifenoli, legate de o mai bună funcție cognitivă, bazată pe studii observaționale și clinice. Deși nu este clar cum funcționează, beneficiile pot fi legate de compușii antioxidanti și antiinflamatori găsiți în vinul roșu. Cercetările au descoperit că resveratrolul (un antioxidant din vin) poate avea un efect benefic asupra memoriei.
  • Suc de rodie. Rodia este, de asemenea, un aliment care poate îmbunătăți funcția creierului. Sucul său este o sursă puternică de antioxidanți – chiar mai mult decât vinul roșu! Băutul poate oferi beneficii pentru sănătatea creierului în doar patru săptămâni, potrivit health.com.

 

 

 

Maria Mocanu

Sunt Maria Mocanu și am o vasta experienţă profesională! Sunt o fire creativă, sociabilă, veselă și îmi place să scriu. Am o experiență în media de peste 15 ani, cu nenumărate articole publicate în online, dar și articole de specialitate pentru pasionații și iubitorii de animale.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel