Sari la conținut

Experții descoperă semne de risc cardiometabolic la copii de doar 3 ani. Alimentele care au legătură cu apariția acestor probleme de sănătate

Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Alimentele ultraprocesate pe care le consumă acum copiii dumneavoastră le-ar putea crește riscul de probleme cardiometabolice – cum ar fi infarctul, accidentul vascular cerebral și diabetul – la vârsta adultă, sugerează un nou studiu.

„Unul dintre lucrurile importante pe care trebuie să le învățăm este că unele dintre problemele cu care ne confruntăm în lumea adultă, cel mai probabil încep foarte devreme în viață”, a declarat Dr. Stuart Berger, cardiolog pediatru și președinte al secției de cardiologie și chirurgie cardiacă a Academiei Americane de Pediatrie. El nu a fost implicat în cercetare.

Studiul, publicat vineri în JAMA Network Open, a analizat date de la peste 1.400 de copii cu vârste cuprinse între 3 și 6 ani, recrutați din școli din șapte orașe din Spania.

Îngrijitorii copiilor s-au întâlnit cu cercetătorii în persoană și au completat chestionare la domiciliu privind activitatea fizică, consumul de alimente și datele demografice din 2019 până în 2022, potrivit studiului citat de CNN.

Efectele alimentelor ultraprocesate asupra dezvoltării copiilor

Cercetătorii au împărțit datele de la copii în trei grupe, în funcție de cantitatea de alimente ultraprocesate pe care o consumau. Copiii care au consumat cele mai multe alimente ultraprocesate au fost mai predispuși să aibă factori de risc precum un indice de masă corporală, o tensiune arterială sistolică și un raport talie/înălțime mai mare, a arătat studiul.

Alimentele ultraprocesate sunt cele care conțin ingrediente „rar folosite în bucătării sau clase de aditivi a căror funcție este de a face produsul final mai plăcut la gust sau mai atrăgător”, potrivit Organizației Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură.

Aceste ingrediente – care se găsesc în produse precum sucuri, chipsuri, supe ambalate, nuggets de pui și înghețată – pot include conservanți împotriva mucegaiului sau a bacteriilor, coloranți artificiali, emulgatori pentru a opri separarea, zahăr, sare și grăsimi adăugate sau modificate pentru a face alimentele mai atrăgătoare.

alimente procesate
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

„Americanii mănâncă zilnic alimente ultraprocesate”, a declarat Dr. Andrew Freeman, director de prevenire cardiovasculară și wellness la National Jewish Health din Denver. El nu a fost implicat în cercetare.

Un grup de americani dintr-un studiu publicat pe 8 mai a mâncat cel puțin trei porții de alimente ultraprocesate pe zi, iar un grup a mâncat în medie șapte porții zilnice, se arată în studiu.

Numeroase studii au arătat efectele negative ale alimentelor ultraprocesate asupra sănătății adulților, însă studiul de vineri este printre primele care arată impactul pe care acestea îl pot avea asupra sănătății cardiometabolice a copiilor mici, a declarat Berger, care este și profesor de pediatrie la Spitalul pentru copii Ann & Robert H. Lurie din Chicago.

„Acest subiect particular, consumul de alimente ultraprocesate și riscul aferent în rândul copiilor, este un subiect foarte important”, a spus el.

Alimentația timpurie influențează alimentația adultului

Studiul este observațional, ceea ce înseamnă că, deși cercetătorii pot identifica o asociere între cantitatea de alimente ultraprocesate pe care o consumă copiii și starea lor de sănătate, ei nu pot spune că una cauzează cealaltă, a spus Berger.

Cu toate acestea, este esențial să fim atenți la alimentele ultraprocesate pentru copiii mici, deoarece modul în care aceștia mănâncă pentru restul vieții lor este influențat în mare măsură de alimentația lor timpurie, a spus el.

„Ceea ce știm este că oamenii care mănâncă într-un anumit fel, chiar și mamele care sunt însărcinate, stabilesc preferințele copilului”, a spus Freeman. „Există o tonă de publicații care au arătat că ceea ce mâncăm la începutul vieții… de fapt, pregătește terenul pentru ceea ce se va întâmpla în viitor”.

Schimbarea dietei copilului dvs. de la alimentele ultraprocesate și către opțiuni mai proaspete este mai ușor de făcut atunci când sunt foarte mici, a spus Berger.

Alimentele ultraprocesate sunt ultra-convenabile și creează dependență

Problema este că evitarea alimentelor ultraprocesate nu este la fel de ușoară pentru toată lumea.

Studiul a constatat că copiii cu cea mai mare cantitate de alimente ultraprocesate în dieta lor aveau mame care erau mai tinere, aveau un IMC mai ridicat și aveau un nivel mai scăzut de educație și de ocupare a forței de muncă.

În locurile în care alimentele proaspete ar putea fi mai greu de obținut, alimentele ultraprocesate sunt mai accesibile și mai ieftine, a spus Freeman.

„Alimentele ultraprocesate sunt, de asemenea, ultraconvenabile”, a spus el. „Ca urmare, oamenii ajung la ele atunci când își hrănesc copiii, dar sunt pline de toate aceste diferite substanțe chimice, condimente și săruri de zaharuri și orice altceva de care devin foarte dependenți.”

Freeman a subliniat faptul că dacă copiilor li se oferăî alimente ultraprocesate fără a li se oferi și fructe și legume proaspete, aceștia sunt pregătiți pentru probleme pe viitor.

Adăugarea de alimente mai hrănitoare și încurajarea activității fizice cât mai mult posibil este esențială, a adăugat Berger.

„Dacă puteți face ceva pentru a crea un stil de viață sănătos de timpuriu, există o șansă rezonabilă să puteți elimina sindroamele metabolice mai târziu în viață, cum ar fi diabetul, obezitatea și toate complicațiile asociate cu diabetul și obezitatea”, a spus el.

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel