Sari la conținut

Alimentele ultraprocesate sunt legate de un risc mai mare de apariție a unor tipuri de cancer

alimente procesate
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Alimentele procesate cresc riscul de cancer

Cercetătorii au descoperit o legătură între un consum mai mare de alimente ultraprocesate și riscul de a dezvolta cancer de cap, gât și esofag. Cu toate acestea, ei au descoperit că obezitatea, adesea cauzată de consumul prea mult din aceste alimente, nu a fost un factor important care contribuie.

Descoperirile evidențiază necesitatea de a examina alți factori decât grăsimea corporală pentru a explica această asociere.

Alimentele ultraprocesate tind să fie dense energetic, dar sărace în nutrienți. Acestea includ, de obicei, aditivi și ingrediente care nu sunt utilizate în mod obișnuit în gătit acasă, cum ar fi conservanți, emulgatori, îndulcitori și coloranți și arome artificiale.

Exemplele includ:

  • înghețată,
  • șuncă,
  • cârnați,
  • produse de cofetărie,
  • cereale pentru micul dejun,
  • biscuiți,
  • băuturi carbogazoase.

Consumul de alimente ultraprocesate a fost asociat cu un risc crescut de obezitate.

Alimentele ultraprocesate sunt legate de un risc mai mare de apariție a unor tipuri de cancer

Un nou studiu, publicat în European Journal of Nutrition,  condus de Universitatea din Bristol a examinat asocierea dintre consumul de alimente ultraprocesate și riscul de a dezvolta cancer de cap, gât și esofag și dacă obezitatea a fost un factor care contribuie.

„Aceste alimente au fost asociate cu excesul de greutate și creșterea grăsimii corporale în mai multe studii observaționale”, a spus Fernanda Morales-Bernstein, principalul și autorul corespondent al studiului.

„Acest lucru are sens, întrucât sunt în general gustoase, comode și ieftine, favorizând consumul de porții mari și un număr excesiv de calorii. Cu toate acestea, a fost interesant că, în studiul nostru, legătura dintre consumul de alimente ultraprocesate și cancerul tractului aerodigestiv superior nu părea să fie explicată în mare măsură prin indicele de masă corporală și raportul talie-șold.”

Ei au inclus 450.111 de participanți care au fost implicați în studiul anterior, European Prospective Investigation in Cancer and Nutrition (EPIC). Participanții la acel studiu au fost recrutați din 10 țări europene și au fost urmăriți timp de aproape 14 ani; majoritatea aveau între 35 și 69 de ani la recrutare, iar 70,8% erau femei.

Alimentele ultraprocesate consumate de participanți au fost în principal compuse din băuturi carbogazoase, băuturi îndulcite necarbogazoase, produse lactate ultraprocesate, pâine ultraprocesată și carne ultraprocesată.

Pe parcursul studiului, au existat 910 cazuri incidente de cancer la cap și gât și 215 de adenocarcinom esofagian.

  • Consumul cu 10% mai mult de alimente uiltraprocesate a fost asociat cu un risc cu 23% mai mare de cancer la cap și gât și cu un risc cu 24% mai mare de adenocarcinom esofagian.

Rolul emulgatorilor și îndulcitorilor artificiali

Creșterea grăsimii corporale a explicat doar o mică parte din asocierea statistică dintre consumul de alimente ultraprocesate și riscul acestor așa-numite cancere ale tractului aerodigestiv superior.

Cercetătorii sugerează, pe baza constatărilor lor în legătură cu creșterea grăsimii corporale, că sunt probabil implicate alte mecanisme. De exemplu, adăugarea de emulgatori și îndulcitori artificiali, care au fost asociate cu risc crescut de îmbolnăvire, și contaminanți din ambalajul alimentelor și din procesul de fabricație.

Cercetătorii avertizează că descoperirile lor ar putea fi afectate de anumite tipuri de părtinire. În special, au găsit o asociere ciudată între consumul crescut de alimente ultraprocesate și un risc mai mare de deces accidental.

„Alimentele ultraprocesate sunt în mod clar asociate cu multe rezultate negative asupra sănătății, dar nu este încă clar dacă acestea cauzează de fapt acestea sau dacă factorii subiacente, cum ar fi comportamentele generale legate de sănătate și poziția socioeconomică, sunt responsabili pentru legătura, este încă neclar, deoarece asocierea cu decesele accidentale atrage atenția. la”, a spus George Davey Smith, unul dintre co-autorii studiului.

Sunt necesare cercetări suplimentare pentru a identifica mecanisme, altele decât grăsimea corporală, care ar putea contribui la riscul de cancer identificat în studiu și pentru a reproduce concluziile acestuia.

Doctorul zilei whatsapp channel

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si: