marți, aprilie 20, 2021

Alimentele care previn îmbătrânirea. Adoptarea dietei mediteraneene nu doar că te ferește de boli cronice dar întârzie și îmbătrânirea, potrivit cercetătorilor din Boston.

Înlocuirea cărnii roșii cu proteine

obținute din fasole și a grăsimilor saturate cu ulei de măsline reprezintă o rețetă cunoscută pentru a evita o serie de boli cronice așa cum sunt bolile de inimă sau diabetul. În plus, o serie de studii au corelat dieta mediteraneeană cu o speranță de viață mai lungă.

Însă care este calitatea acestor ani în plus pe care-i putem adăuga bătrâneții noastre? Pentru a răspunde la această întrebare, cercetători de la Harvard School of Public Health au revizuit datele despre dietă adunate în urma unui studiu la care au participat 10.670 de femei cu vârsta cuprinsă între 50 și 60 de ani.

După

ce au răspuns la o serie de întrebări cu privire la regimul lor alimentar, participantele la studiu au fost de acord ca istoricul lor medical să fie examinat de cercetători și au răspuns apoi și la întrebări cu privire la regimul lor alimentar din urmă cu 15 ani.

Statistic, femeile care au avut un regim alimentar bazat mai mult pe vegetale, pâine integrală, grăsimi sănătoase, așa cum este uleiul de măsline, care au consumat alcool cu moderație și au mâncat foarte puțină carne roșie și carne procesată sunt mai sănătoase decât femeile care au avut un regim bazat preponderent pe carne roșie,

grăsimi, carne procesată, pâine albă etc.

Alimentele care previn îmbătrânirea. Femeile aflate în cea mai bună formă fizică, reușind să evite nu mai puțin de 11 boli cronice, printre care afecțiuni cardiace, diabetul sau chiar maladia Parkinson, au urmat dieta mediteraneeană de-a lungul celor 15 ani cuprinși în studiu. De asemenea, ele nu au prezentat niciun fel de probleme de ordin cognitiv și niciun fel de alte dizabilități fizice care se regăseau la unele dintre femeile care nu au urmat acest regim alimentar.

În plus, cercetătorii au ajuns la concluzia că femeile care au consumat mai multe

legume și fructe, pâine integrală și carne slabă, așa cum este cea de pește, la așa-numita vârstă a doua, au cu 40% mai multe șanse de a ajunge la vârste de peste 70 de ani fără a suferi de boli cronice și fără dizabilități fizice și psihice.

Înțelegerea modului în care putem îmbătrâni sănătos este din ce în ce mai importantă pe măsură ce se constată o îmbătrânire a populației în societățile dezvoltate, moderne. Un astfel de regim alimentar nu este chiar o “fântână a tinereții”, dar el poate face bătrânețea mai ușoară, mai sănătoasă și mai fericită, pentru că, nu doar durata

vieții este importantă ci și calitatea ei.

Ultimele stiri

Parteneri