Sari la conținut

Alimentele fermentate ar putea reduce riscul de cancer: „Probioticele sunt bacterii benefice”

alimente fermentate
Sursa foto: arhiva doctorulzilei.ro
Chefirul te ajuta sa slabesti

Alimentele fermentate ar putea reduce riscul de cancer: „Probioticele sunt bacterii benefice”

Dieta joacă un rol important în ceea ce privește sănătatea și bunăstarea oamenilor, deoarece anumite alimente cresc sau scad riscul de a dezvolta anumite afecțiuni și boli. Acest lucru este valabil și în cazul cancerului, care este una dintre principalele cauze de deces în multe țări.

Expertul în bunăstare și consultantul în nutriție Lauren Lepley atrage atenția că anumite alimente fermentate ar putea reduce riscul de cancer.

Lepley, care a supraviețuit unui melanom (cancer de piele) în stadiul trei, spune: „Alimentele fermentate sunt în fruntea listei de alimente cu proprietăți de prevenire a cancerului, deoarece conțin bacterii benefice, cunoscute sub numele de probiotice, despre care s-a demonstrat că au o serie de beneficii pentru sănătate, inclusiv o posibilă prevenire a cancerului.”, a menționat expertul.

beneficii pentru sanatate
Sursa foto: arhiva doctorulzilei.ro

Lauren Lepley mai spune că „probioticele sunt bacterii benefice care trăiesc în intestin și ajută la menținerea unui echilibru sănătos al microorganismelor din sistemul digestiv. Ele sunt importante pentru digestie, pentru funcționarea sistemului imunitar și pentru sănătatea generală.”

După cum subliniază Lepley, cercetările au arătat că bacteriile benefice din alimentele fermentate pot ajuta la prevenirea cancerului prin: reducerea inflamației, întărirea sistemului imunitar și promovarea producției de acizi grași cu lanț scurt.

Ajută la detoxifierea organismului

„Printre exemplele de alimente fermentate care au un conținut ridicat de probiotice se numără iaurtul, chefirul, varza murată, kimchi, miso, tempeh și kombucha”, spune Lauren Lepley.

„Încorporarea acestor alimente în dieta dumneavoastră poate oferi o serie de beneficii pentru sănătate, inclusiv o posibilă prevenire a cancerului”, subliniază acesta.

„Cu toate acestea, este important să rețineți că nu toate alimentele fermentate sunt la fel, iar conținutul de probiotice poate varia semnificativ între diferite mărci și tipuri de alimente”, spune Lepley, explicând beneficiile celor patru tipuri de alimente fermentate.

Mai multe detalii despre alimentele fermentate:

Kefir

„Kefirul este o băutură din lapte fermentat care provine din Munții Caucaz. Se obține prin fermentarea laptelui cu boabe de chefir, care sunt o combinație de drojdie și bacterii. Kefirul este bogat în probiotice, care pot ajuta la îmbunătățirea digestiei și la stimularea sistemului imunitar.”

Un studiu, publicat în revista Medical Oncology în 2017, a raportat că chefirul are „proprietăți anticancerigene”.

„Multe studii au arătat că chefirul acționează asupra diferitelor tipuri de cancer, inclusiv cancerul de colon, limfocitele T maligne, cancerul de sân și carcinomul pulmonar”, se arată în document.

Miso

„Miso este o pastă de soia fermentată, folosită în mod obișnuit în bucătăria japoneză. Se obține prin fermentarea boabelor de soia cu sare și koji, care este un tip de ciupercă. Miso este o sursă bună de proteine, vitamine și minerale și conține, de asemenea, bacterii benefice care pot ajuta digestia.”

O cercetare, publicată în Journal of Toxicologic Pathology în 2013, a constatat că miso a inhibat creșterea cancerului de colon la șobolani.

Lepley raportează că „miso a fost, de asemenea, eficient în suprimarea tumorilor pulmonare, a tumorilor mamare la șobolani și a tumorilor hepatice la șoareci”.

Boabe de soia fermentate

„Natto este un aliment tradițional japonez preparat din boabe de soia fermentate. Este bogat în vitamina K2, care este importantă pentru sănătatea oaselor și poate avea, de asemenea, proprietăți antiinflamatorii.”

În 2020, o echipă de cercetători de la Centrul Național de Cancer din Japonia a publicat o lucrare în BMJ care a concluzionat că „un aport mai mare” de produse din soia fermentată, inclusiv natto și miso, este asociat cu „un risc mai mic de mortalitate”.

Kombucha, o băutură de ceai negru fermentată, ușor efervescentă

„Kombucha este o infuzie de ceai fermentat obținută prin fermentarea ceaiului zaharat cu o cultură simbiotică de bacterii și drojdie. Este bogată în probiotice și antioxidanți, care pot ajuta la îmbunătățirea digestiei și la stimularea sistemului imunitar.”

Un studiu, din Journal of Education and Health Promotion din 2021, a dezvăluit că kombucha ar putea ajuta la tratarea cancerului intestinal.

„Acest rezultat a arătat că kombucha a provocat un efect antitumoral sporit al agentului doxorubicină”, se arată în document.

O imagine face cât o mie de cuvinte: Urmăriți pronews.gr pe Instagram pentru a „vedea” lumea reală!
„Aceste rezultate sugerează că kombucha poate avea un rol adjuvant și util în tratamentul cancerului de colon, în paralel cu chimioterapia”, subliniază Lepley, potrivit Pro News.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel