vineri, iunie 2, 2023

Avertisment OMS: Îndulcitorii artificiali obișnuiți ai zahărului au câștigat popularitate ca alternativă cu conținut scăzut de calorii la zahăr.

Dar dacă vrei să slăbești, îndulcitorii artificiali s-ar putea să nu ajute pe termen lung, atrage atenția Organizația Mondială a Sănătății (OMS). Acești înlocuitori includ acesulfamul K, aspartamul, advantamul, ciclamații, neotamul, zaharina, sucraloza, stevia și derivații de stevie.

Te-ar mai interesa: Semnal de alarmă: o substanță chimică găsită într-...

În acest sens, OMS a evaluat un total de 283 de studii și a stabilit că utilizarea îndulcitorilor fără zahăr a avut un impact scăzut asupra reducerii greutății corporale și a aportului de calorii.

Avertisment OMS: Evitați îndulcitorii artificiali: NU ajută în procesul de slăbire

De asemenea, specialiștii nu au găsit nicio modificare a markerilor intermediari ai diabetului, cum ar fi glucoza și insulina.

„Înlocuirea zaharurilor libere cu îndulcitori fără zahăr nu ajută la controlul greutății pe termen lung. Oamenii trebuie să ia în considerare alte modalități de a reduce consumul de zahăr gratuit, cum ar fi consumul de alimente cu zaharuri naturale, cum ar fi fructele sau alimente și băuturi neîndulcite”, a declarat Francesco Branca, directorul OMS pentru Nutriție și Siguranța Alimentelor.

Te-ar mai interesa: VIDEO. Leacul simplu din bătrâni care curăţă ficat...

Ghidul nu este pentru persoanele cu diabet preexistent, deoarece revizuirea nu a evaluat impactul înlocuitorilor de zahăr asupra persoanelor cu diabet.

OMS avertizează că utilizarea pe termen lung a îndulcitorilor artificiali are unele efecte nedorite, cum ar fi un risc crescut de diabet de tip 2, boli cardiovasculare și mortalitate la adulți.

„Îndulcitorii artificiali nu sunt factori dietetici esentiali si nu au valoare nutrițională. Oamenii ar trebui să reducă cu totul îndulcitorii în dietă, începând devreme de timpuriu, pentru a-și îmbunătăți sănătatea”, a adaugat Branca.

Te-ar mai interesa: Suspiciuni de şpagă cu cârnaţi pleşcoi în Minister...

Oamenii sunt încurajați să mănânce mai multe fructe, ca sursă „de dulce”

Cu toate acestea, recomandarea nu se aplică în cazul utilizării îndulcitorilor artificiali în pasta de dinți, cremă pentru piele și medicamente.

În liniile directoare din 2015, agenția ONU a recomandat ca utilizarea zilnică a zaharurilor gratuite la copii și adulți să fie mai mică de 10% din aportul lor total de energie. Îndulcitorii fără zahăr au câștigat o popularitate tot mai mare în urma acestui lucru.

Te-ar mai interesa: Dieta cu mămăligă. Slăbești 5 kilograme în doar pa...

„Această nouă orientare se bazează pe o evaluare amănunțită a celei mai recente literaturi științifice și subliniază că utilizarea îndulcitorilor artificiali nu este o strategie bună pentru a obține pierderea în greutate prin reducerea aportului de energie alimentară”, a declarat cercetătorul britanic în nutriție Ian Johnson, pentru CNN.

Cercetătorul a spus că liniile directoare nu ar trebui interpretate ca o indicație că aportul de zahăr nu are nicio relevanță în controlul greutății, ci, în schimb, oamenii ar trebui să se concentreze pe utilizarea „fructelor crude sau ușor procesate ca sursă de dulce”.

Te-ar mai interesa: Proteza la genunchi – o metodă de recuperare a stă...

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private