Sari la conținut

Alimentul banal care topește grăsimea de pe burtă. Cei care îl mănâncă des au talia mai subțire

Persoanele care mănâncă mai mult iaurt au circumferinţe ale taliei mai mici, un factor asociat adeseori cu sănătatea cardiacă, potrivit unui studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Utrecht din Olanda, informează Reuters.

Mai multe studii anterioare au relevat faptul că persoanele care mănâncă iaurt au o greutate mai mică, depozite de grăsime corporală mai mici şi circumferinţe ale taliei mai mici – însă nu era clar dacă acest aliment reprezenta cauza principală.

„Studiile care analizează în mod specific scăderea în greutate sunt foarte limitate”, a declarat coordonatoarea studiului, Irene Lenoir-Wijnkoop, cercetătoare la Universitatea Utrecht.

„Din punct de vedere ştiinţific, bazându-ne doar pe acele constatări, nu putem să tragem concluzia că iaurtul determină o scădere a greutăţii corporale, chiar dacă tendinţa constatată în acest studiu este promiţătoare”, a adăugat cercetătoarea olandeză.

Cercetătorii din Olanda au analizat 22 de studii. Un număr de 13 dintre ele au analizat anumite persoane într-un anumit moment al vieţii lor şi au comparat consumul lor de iaurt, descoperind în acest fel că acelea care mâncau mai mult iaurt aveau o greutate mai mică şi o structură corporală mai sănătoasă.

Alte studii mai riguroase, în care subiecţii erau aleşi la întâmplare pentru a mânca iaurt, în timp ce greutăţile lor corporale erau monitorizate, a generat rezultate neconcludente. Un astfel de studiu, publicat în International Journal of Obesity, a evidenţiat o scădere importantă a greutăţii corporale în grupul voluntarilor care mâncau iaurt, dar autorii cercetării nu au exclus posibilitatea ca diferenţele în ceea ce priveşte aportul de calciu să fie responsabile de acel fenomen.

Cercetării olandezi au dorit să afle dacă un consum constant de iaurt duce la o scădere în greutate. Această legătură de cauzalitate ar putea fi determinată şi de faptul că oamenii care mănâncă iaurt cu regularitate înlocuiesc în acest fel în dietele lor anumite alimente mai puţin sănătoase.

În rândul copiilor, consumatorii frecvenţi de iaurt au de asemenea tendinţa de a mânca mai multe fructe, cereale integrale şi lapte, a precizat Irene Lenoir-Wijnkoop.

Adulţii care mănâncă iaurt au şi ei tendinţa de a adopta stiluri de viaţă active, practicând mai des exerciţii sportive şi fiind mai puţin tentaţi să fumeze.

Circumferinţa taliei indică nivelul acumulărilor de grăsime în jurul trunchiului, un parametru asociat cu riscul de maladii cardiace, au dezvăluit, într-un studiu publicat în luna iulie, cercetătorii de la Universitatea Northwestern din Chicago.

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”, a început activitate a de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel