Sari la conținut

Alimentul banal din bucătărie care te ajută să slăbești mai repede și mai sănătos decât Ozempic. Costă doar 7 lei

otet de mere, slăbit
Sursă foto: Getty Images
Oțet de mere

Dacă siluetele impresionante de gazelă ale Victoriei Beckham, Jenifer Aniston și Elizabeth Hurley nu au fost suficiente pentru a vă convinge să vă schimbați ceașca de ceai de dimineață cu o lingură de oțet de mere, o nouă cercetare surprinzătoare ar putea să vă convingă.

Un nou studiu, publicat în această săptămână în respectabila revistă medicală BMJ, a arătat că o lingură de oțet de mere diluat într-un pahar de apă în fiecare dimineață, înainte de micul dejun, ar putea fi suficientă pentru a declanșa o pierdere în greutate de 6-8 kg (aproximativ un kilogram) în trei luni.

Otețul de mere are un impact de trei ri mai mare decât impactul unor injecții precum Ozempic

Acest lucru este de TREI ori mai mare decât impactul unor injecții pentru pierderea în greutate precum Ozempic care, conform studiilor, ar putea duce la pierderea a aproximativ 1 kg de greutate pe lună, la o fracțiune din preț și fără efecte secundare inconfortabile și jenante.

Studiul care a ajuns la această concluzie a fost realizat de un grup de oameni de știință din Liban.

Cercetătorii libanezi au cerut unui grup de 30 de tineri supraponderali și obezi cu vârste cuprinse între 12 și 25 de ani să bea în fiecare dimineață o lingură de oțet de mere (ACV), diluat într-un pahar cu apă, notează Daily Mail.

„Doza” a variat: unii au băut echivalentul unei lingurițe (5 ml) sau al unei linguri pentru desert, de 10 ml, alții au diluat în apă câte o lingură mare de oțet (15 ml), în timp ce alte persoane din grup au primit o băutură placebo care semăna cu oțetul de cidru de mere (pentru ca studiul să aibă credibilitate („dublu-orb”) și să nu fie considerat părtinitor).

După trei luni, cei care luaseră cea mai mare doză pierduseră, în medie, 8 kg în greutate, reduseseră cu trei puncte IMC (indicele de masă corporală – care măsoară raportul dintre greutate și înălțime) și constataseră o micșorare „semnificativă” a circumferințelor taliei și șoldurilor.

Oțetul de mere: beneficii pentru indicatorii sănătății metabolice

otet de mere
Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei

Mai mult, cei care au consumat oțet de cidru de mere au înregistrat și o scădere „semnificativă” a glicemiei, a grăsimilor din sânge (trigliceride) și a colesterolului, care sunt indici ai sănătății metabolice – fără efecte secundare, potrivit sursei citate.

Toate aceste transformări au avut loc în condițiile în care subiecții nu au urmat nicio modificare a dietei sau a nivelului de exerciții fizice.

Cercetătorul care a condus studiul, un profesor de biologie, a fost atât de convins de constatările echipei sale, încât a mărturisit pentru Daily Mail că acum ia și el însuși o doză zilnică de ACV și a „observat beneficii remarcabile”.

Cum funcționează oțetul de cidru de mere

Oțetul din cidru de mere se obține prin combinarea merelor zdrobite cu drojdie și bacterii și lăsate să fermenteze în acid acetic.

Studiile pe animale sugerează că acidul acetic ajută la pierderea în greutate în două moduri: prin reducerea foamei și, prin urmare, a consumului de alimente, dar și prin creșterea arderilor.

Biochimista Jessie Inchauspe spune că acidul acetic din oțet acționează prin inactivarea temporară a alfa-amilazei, o enzimă digestivă din salivă care descompune orice zahăr sau amidon pe care îl consumăm în molecule de glucoză, iar în acest fel, glucoza este eliberată mai lent în fluxul sanguin, prevenind creșterile bruște ale glicemiei, care sunt dăunătoare pentru sănătate și care pot duce la creșterea în greutate.

În plus, mai există un beneficiu: atunci când acidul acetic ajunge în fluxul sanguin, acesta pătrunde în mușchi, „încurajându-i” să absoarbă moleculele de glucoză și să le depoziteze.

Acești doi factori – glucoza eliberată mai încet în organism și mușchii noștri absorbind-o mai repede – fac în așa fel încât, după ce consumați oțet, să vă confruntați cu mai puțină glucoză liberă în sânge și cu vârfuri glicemice mult mai mici.

Inchauspe citează în cartea sa, „The Glucose Goddess Method” (Metoda Zeiței Glucozei), studii care arată că o lingură de oțet luată înainte de o masă poate reduce cu până la 30 la sută vârful de glucoză de la acea masă. În plus, reduce pofta de mâncare, foamea este domolită și se ard mai multe grăsimi.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel