miercuri, mai 12, 2021

Două publicaţii au relansat recent dezbaterea asupra beneficiilor consumului de peşte şi se pare că au căzut de acord prezenţei acestuia în meniurile săptămânale. Despre omega 3 – acizii graşi care

se găsesc în principal în peşte – s-a spus fie că luptă împotriva cancerului, că au efect anti-depresiv, reduc riscurile cardiovasculare, fie că nu sunt buni la nimic şi că totul este doar marketing.

La începutul lunii aprilie, două publicaţii au relansat problema consumului de peşte. O cercetare realizată de Şcoala de sănătate publică de la Harvard a arătat că vârstnicii care au cele mai ridicate niveluri de omega 3 în sânge prezintă un risc de mortalitate mai mic cu 27% şi de atac de inimă, cu 35% faţă de cei care au niveluri de omega 3 mai scăzute. Studiul, publicat în revista

Annals of Internal Medicine a inclus 2.700 de adulţi de pese 65 de ani, fiecare participant fiind observat timp de 15 ani. Ei au primit constant doze de omega 3 în sânge.

,,În urma cercetărilor, putem susţine ideea că o cantitate potrivită de omega 3 este importantă pentru sănătatea cardiovasculară”, spune principalul autor al studiului, Dariush Mozaffarian.

Tot la începutul lunii aprilie, un alt studiu, publicat în The Journal of Leukocyte Biology, sugera că uleiul de peşte, bogat în omega 3, stimulează funcţiile limfocitelor B, celulele sângelui implicate în apărarea organismului împotriva

infecţiilor. De câţiva ani circula ideea că uleiul de peşte ar avea efect anti-inflamator, acest efect fiind legat de scăderea reacţiilor imunitare.

,,În realitate, uleiul de peşte ar putea întări capacităţile imunologice ale omului”, arată Jenifer Fenton, care a lucrat la cercetarea desfăşurată de departamentul de ştiinţe ale alimentaţiei de la Universitatea de stat din Michigan.

Ultimele stiri

Parteneri