marți, mai 30, 2023

Aliment cancerigen. Alimentul care împrăștie cancerul în tot organismul. Oamenii de știință au descoperit că un acid gras din uleiul de palmier poate promova răspândirea cancerului. 

Potrivit unui studiu al cercetătorilor spanioli, publicat în revista Nature, o cantitate crescută de acid palmitic din compoziția uleiului de palmier crește semnificativ riscul unor metastaze, în formele de cancer bucal sau de piele.

Te-ar mai interesa: LISTA spitalelor ce vor asigura urgenţele pe 1 şi ...

Autorii studiului spun că fenomenul ar putea fi contracarat, prin medicamente sau diete speciale. Însă, pentru asta studiele clinice ar trebui să treacă la subiecți umani.

„Acidul palmitic are ceva în el care îl face un catalizator extrem de puternic al metastazelor”, a spus profesorul Salvador Aznar-Benitah, de la Institutul de Cercetare în Biomedicină (IRB), Barcelona. „Cred că este prea devreme pentru a determina ce tip de dietă ar putea fi sigură pentru pacienții cu cancer metastatic, care ar încetini procesul metastatic.”

Studiul s-a bazat pe lucrările anterioare ale aceleiași echipe care arată că, în cadrul unei tumori, doar un mic subgrup de celule au capacitatea de a se răspândi ieșind din tumoră, ajungând la alte organe și colonizându-le. Aceste celule canceroase specializate par să se bazeze, în mod deosebit, pe acizii grași, iar cele mai recente lucrări au redus acest lucru la acidul palmitic, care se găsește în uleiul de palmier, dar și într-o mare varietate de alimente, cum ar fi untul și uleiul de măsline.

Te-ar mai interesa: 10 efecte adverse mai puţin cunoscute ale unui fru...

Niciun alt tip de acizi grași nu are acest efect

Studiul, publicat în Nature, a constatat că atunci când acidul palmitic a fost suplimentat în dieta șoarecilor, cancerele bucale și de piele au avut mai multe șanse să se răspândească. Alți acizi grași numiți acid oleic și acid linoleic – grăsimile omega-9 și omega-6 găsite în alimente precum uleiul de măsline și semințele de in – nu au prezentat același efect. Niciunul dintre acizii grași testați nu a crescut riscul de a dezvolta cancer în primul rând.

Te-ar mai interesa: CNSU a aprobat Planul Național de Răspuns la Situa...

Studiul a sugerat că expunerea la acidul palmitic a provocat modificări ale funcției genelor din celulele canceroase care le-au permis să simtă acizii grași și să-i consume mai eficient. Prezența acidului palmitic a părut, de asemenea, să inducă celulelelor canceroase o „stare regenerativă”, permițându-le să formeze rețele de semnalizare dincolo de tumoră, ceea ce este cunoscut a fi un pas crucial către răspândire.

Te-ar mai interesa: Medic renumit: Diabetul poate fi un prim semn care...

Metastaza cancerului rămâne principala cauză de deces la pacienții cu cancer și majoritae a pacienților pot fi doar tratați, dar nu vindecați.

Dezvoltarea medicamentelor care blochează metastazarea cancerului

Înțelegând de ce au nevoie celulele canceroase pentru a face acest salt, oamenii de știință au identificat și modalități de a bloca procesul și plănuiesc un studiu clinic al proteinelor care interferează cu răspunsul tumorii la acidul palmitic.

Te-ar mai interesa: O nouă metodă revoluţionară de tratare a bolnavilo...

Prof. Greg Hannon, director al Institutului de Cercetare a Cancerului din Marea Britanie din Cambridge, a declarat: „Acesta este un studiu riguros și cuprinzător care sugerează că expunerea la un component major al uleiului de palmier schimbă în mod durabil comportamentul celulelor canceroase, făcându-le mai predispuse la progresul local, la boală metastatică potențial letală. Având în vedere prevalența uleiului de palmier ca ingredient în alimentele procesate, acest studiu oferă o motivație puternică pentru studii suplimentare despre modul în care alegerile dietetice influențează riscul de progresie a tumorii.

Helen Rippon, director executiv la Worldwide Cancer Research, a declarat: „Această descoperire este o descoperire uriașă în înțelegerea noastră a modului în care dieta și cancerul sunt legate și, poate mai important, cum putem folosi aceste cunoștințe pentru a dezvolta noi tratamente pentru cancer. Se estimează că metastazele sunt responsabile pentru 90% din toate decesele cauzate de cancer – adică aproximativ 9 milioane de decese pe an la nivel global. A afla mai multe despre ceea ce face ca cancerul să se răspândească și – important – cum să-l oprești este calea de urmat pentru a reduce aceste cifre.”

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private