Sari la conținut

Alimentul care te scapă rapid de durerile de cap

Durerile de cap, care afectează jumătate din populaţia adultă a planetei, potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătaţii, au efecte dezastruoase asupra vieţii de zi cu zi: lipsa concentrării la locul de muncă, izolarea de prieteni sau deteriorarea relaţiilor sexuale. În 15% din cazuri, durerile chinuitoare nu dispar decât după vârsta a treia

Cu un spectru specific de simptome precum pulsaţii dureroase doar pe o jumătate a craniului, roşeaţă oculară şi, uneori, aspect de pleoapă căzută, migrena apare la pubertate şi persistă câteva zeci de ani.

Deocamdata nu există tratamente care să vindece migrenele, însă cercetătorii au descoperit recent un aliment care ar putea să le vină de hac. Potrivit acestora, există o asemănare foarte mare între ceea ce se petrece în creier în timpul migrenelor şi modul în care reacţionează pielea atunci când este frecată cu ardei iute.  Ca urmare a acestei constatări, oamenii de ştiinţă studiază modul în care reacţionează pielea în contact cu ardeii iuţi pentru a avea noi indicii legate de crearea unui nou medicament care să stopeze migrenele.    
Atunci când uleiul de ardei atinge pielea, capsaicina determină corpul să elibereze peptide asociate cu gena calcitoninei (CGRP), lucru care duce la o creştere a fluxului sanguin în zona afectată. 

Acum, companiile specializate în biotehnologie urmăresc o substanţă chimică eliberată în timpul migrenelor şi care transportă semnalele durerii de la un nerv la altul. Prin împiedicarea unui receptor al unui nerv să primească mesajul, aceste companii speră să dezvolte medicamente care previn atacurile debilitante. 

Pentru a verifica teoria ardeiului iute,  cercetătorii au injectat presupusul medicament sub pielea pacienţilor care fuseseră daţi cu ulei de ardei iute pe piele. Rezultatele au arătat că medicamentul a împiedicat CGRP care cauzează o creştere a fluxului sanguin. 

Una dintre teoriile legate de originea migrenele susţine că acestea ar fi create de vasele de dilatarea vaselor de sânge. Prin urmare, dacă noul tratament va reuşi să blocheze un receptor din creier astfel încât acesta să nu mai primească mesajul durere, migrenele vor putea fi evitate complet. 

 

 

Virgil Munteanu

Virgil Munteanu lucreaza in domeniul comunicarii din 1996. Incepand cu anul 2014, Virgil Munteanu, a inceput colaborarea, in calitate de redactor, imbratisand profesia de jurnalist, cu publicatii precum www.doctorulzilei.ro, www.animalzoo.ro, www.evz.ro, ww.capital.ro, www.evz monden.ro.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel