Sari la conținut

Alimentul cu cea mai mare cantitate de vitamina C. Îmbunătățește circulația și digestia și te ferește de virusuri

vitamina C
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Mituri despre boala

Beneficiile vitaminei C. Cunoscută și sub denumirea de acid ascorbic, vitamina C este un nutrient esențial pentru sănătatea generală a organismului. În lipsa acesteia se pot dezvolta boli grave care duc la deces.

Vitamina C este un compus organic, solubil în apă. Acest lucru înseamnă că organismul uman nu poate sintetiza singur vitamina C, ci este necesar să o obținem din alimentație.

Beneficiile vitaminei C:

  • ajută la întărirea imunității
  • protejează împotriva bolilor cardiovasculare
  • stimulează producția de colagen
  • îmbunătățește vederea
  • ajută la scăderea în greutate
  • îmbunătățește aspectul pielii
  • ajută la îmbunătățirea memoriei

Semnele carenței de vitamina C:

  • oboseală
  • slăbiciune
  • dureri musculare
  • dureri de articulații
  • păr uscat
  • piele uscată
  • inflamarea gingiilor
  • învinețirea rapidă a pielii
  • sângerări nazale
  • pierderi în greutate

Planta cu cel mai ridicat conținut de vitamina C

Mihaela Bilic, nutriționist și expert în boli metabolice, dezvăluie pe o rețea de socializare care este planta cu cel mai ridicat conținut de vitamina C și ce alte beneficii are asupra sănătății.

„Pătrunjelul conține mai multă vitamina C decât sucul de lămâie.

Pentru că ne aflăm în plină pandemie virală nu e de mirare că au dispărut vitamina C din farmacii și lămâile din supermarket. Vitamina C este cea mai celebră dintre vitamine pentru că are proprietăți antioxidante- ajută organismul să neutralizeze radicalii liberi și procesele oxidative, întărind astfel sistemul imun.

Când vine vorba de surse naturale de vitamina C, primul nostru gând este la lămâii și citrice în general. Adevărul este că legumele sunt mult mai bogate în vitamina C comparativ cu fructele, iar Campionul este nimeni altul decât banalul pătrunjel.

pietrele la rinichi

Cu un conținut de aproape 200mg vitamina C/100g, pătrunjelul depășește toate celelalte fructe și legume: ardei gras roșu 160mg, suc de lămâie 128mg, ardei gras verde 120mg, kiwi 92mg, căpșuni 67mg, suc de portocale 54mg.
Singura condiție este să consumăm pătrunjel din belșug, cu snopul, sub formă de salată (după exemplul salatei libaneze numite tabouleh), nu doar câteva frunze, ca decor în ciorbă sau tocăniță.

In plus pătrunjelul este bogat în fibre, betacaroten (precursor de vitamina A), acid folic, fier și calciu- adică elemente esențiale pentru sănătate. Nu e de mirare că în Franța salata de pătrunjel (tabouleh) este prezentă constant în meniul spitalelor, un preparat simplu și eficient pentru bolnavii aflați în convalescentă.

Așa că de mâine uitați de lipsa lămâilor de la raft și umpleți coșul cu pătrunjel! E antianemic, antioxidant, îmbunătățește digestia, ameliorează circulația (are vitamina K anticoagulantă) și, nu în ultimul rând, asigură o respirație proaspătă- neutralizează mirosurile neplăcute din gură, inclusiv pe cel de usturoi”, dezvăluie Mihaela Bilic, nutriționist.

 

Etichete:
Doctorul zilei whatsapp channel

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si: