Sari la conținut

12 sfaturi pentru întărirea imunității. Acad. Ovidiu Bojor: „Ajutaţi-vă corpul să lupte cu boala”

12 sfaturi pentru întărirea imunității. Care sunt cele mai bune remedii naturale contra răcelilor și gripelor?

Iată cele mai simple și mai eficiente sfaturi pentru întărirea imunității într-un mod natural, oferite de profesorul Ovidiu Bojor, doctor farmacist și membru al Academiei de Științe Medicale.

„E mai bine să prevenim decât să tratăm, chit că e vorba de un simplu guturai sau de o gripă. Întăriţi-vă sistemul de apărare al organismului prin odihnă – minim opt ore de somn pe zi, mişcare, alimentaţie curată şi sănătoasă şi un stil de viaţă ordonat.

Daca vă alegeţi cu răceli şi cu gripe, atunci ajutaţi-vă corpul să lupte cu boala. Ţineţi aproape de vitamina C naturală, minim un gram pe zi, plus fructe şi legume bogate în vitamina C naturală. Goji, măceşe, catină. Zilnic, atât în forma naturală, cât şi sub formă de siropuri, extracte, ceaiuri, infuzii.

Febra este o reacţie de apărare a organismului şi ea arata că luptăm cu boala. Dacă, însă, febra ajunge la cote prea înalte, mizaţi pe chinina şi pe coaja de salcie – infuzii. Sunt antifebrifuge naturale“, a dezvăluit profesorul Ovidiu Bojor.

12 sfaturi pentru întărirea imunității

1. Vitamina C

Vitamina C poate preveni o răceală, dar şi scurta perioadă de boală, ori poate uşura simptomele. Consumată în cantităţi mari însă, poate afecta rinichii. Adulţilor li se recomandă un gram pe zi, iar copiilor – 500 de miligrame.

2. Suplimentele naturale cu zinc

Zincul are proprietăţi antivirale. Potrivit unor studii, acest mineral este capabil să distrugă formarea unor proteine care contribuie la multiplicarea virusurilor gripale. „Vă recomand produsul numit Biozinc, pe care îl puteţi combina cu Biomagneziu. Sunt două suplimente naturale de succes“, consideră Ovidiu Bojor.

3. Echinaceea

Echinaceea este un supliment care ajută la întărirea sistemului imunitar şi vă poate ajuta să contracaraţi răceala. ”Dacă deja v-aţi îmbolnăvit, planta vă poate scurta numărul zilelor de convalescenţă. Are un rol protector“, precizează profesorul Ovidiu Bojor.

4. Supa, ideală pentru nasul înfundat

Supa fierbinte calmează simptomele de răceală, deoarece aburii pe care îi inhalaţi vă descongestionează nasul înfundat. Totodată, vă ajută să nu vă deshidrataţi şi, în plus, este uşor de digerat.

5. Ceaiurile

Ceaiul cald are efecte similare supei fierbinţi. Cel verde, dar şi cel negru par a fi mai indicate, deoarece conţin şi cantităţi mari de antioxidanţi. Seara, în locul ceaiului negru, îl puteţi alege pe cel cu fructe ori pe cele de tei sau cimbru.

6. Usturoiul şi ceapa

Usturoiul şi ceapa sunt remedii legendare contra răcelilor, deoarece distrug germenii şi ajută la desfundarea nasului, funcţionând ca două medicamente puternice.

Acad. Ovidiu Bojor: „Ajutaţi-vă corpul să lupte cu boala

7. Gargară cu apă sărată ori cu tinctură de propolis

Gargara cu apă sărată este un remediu bun contra durerilor în gât. Puteţi încerca şi cu ceai de muşeţel ori cu tinctură de propolis. Se pun 20-25 de picături la 50 de mililitri de apă. Repetaţi procedura de două sau de patru ori pe zi, în funcţie de severitatea simptomelor.

8. Sauna şi băile turceşti

Aburii fierbinţi din baia turcească vă pot relaxa muşchii şi este un bun descongestionant nazal. Acelaşi efect îl poate avea şi sauna. Temperaturile crescute ajută în lupta contra agenţilor patogeni.

9. Soluţiile saline

Spray-urile saline pot îndepărta virusurile şi bacteriile din mucoasa nazală. Soluţia salină înmoaie mucusul, care devine astfel mai uşor de eliminat. Există, de asemenea, şi aparate de cameră, cu plăcuţe din sare de mină, care se pun în priză şi împrăştie aerosoli.

10. Ridichea neagră, pentru durerile în gât

Zeama de ridiche neagră cu miere poate că nu este aşa gustoasă, dar vă poate ajuta să scăpaţi de durerile în gât şi de tuse. „Scobiţi ridichea, puneţi miere şi lasaţi-o să se îmbibe timp de 10-12 ore. Mâncaţi apoi preparatul cu linguriţa“, sugerează profesorul Ovidiu Bojor. Acelaşi remediu este recomandat persoanelor cu afecţiuni hepatice, deoarece zeama de ridiche neagră are proprietatea de a reface ficatul

11. Aromaterapia

Aerisiţi bine camera în care dormiţi, iar după aceea folosiţi uleiuri estenţiale, cum sunt cele de levănţică, busuioc sau mentă. „La fel ca şi tămâierea, acestea «sterilizează» mediul ambiant“, mai spune profesorul Ovidiu Bojor.

12. Somnul

Cel mai bun medicament contra răcelilor şi gripelor este somnul. Dacă organismul va fi mai odihnit, va fi şi mai capabil să lupte contra virusurilor. În special pentru copii şi vârstnici este esenţial să respecte programul de somn.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel