Sari la conținut

Alimentul-minune care îți prelungește viața cu 10 ani și te protejează de o multitudine de boli, printre care osteoporoza și cancer. Costă doar 5 lei în orice supermarket

Avocado poate avea o serie de beneficii pentru sănătate, inclusiv îmbunătățirea digestiei, scăderea riscului de depresie și protejarea împotriva cancerului.

Avocado oferă o cantitate substanțială de acizi grași mononesaturați și este bogat în multe vitamine și minerale. Încorporarea acestora într-o dietă variată și sănătoasă poate oferi o serie de beneficii.

Mai jos, aruncăm o privire în profunzime asupra compoziției nutriționale a avocado, dar și moduri prin care acestea ne pot aduce beneficii sănătății.

O dietă care conține o varietate de fructe și legume poate oferi numeroase beneficii pentru sănătate. Poate, de exemplu, să reducă riscul de obezitate, diabet, boli de inimă și mortalitate generală, promovând în același timp un ten și un păr sănătos, creșterea energiei și moderarea greutății.

Iată mai multe motive pentru care avocado poate contribui la o dietă sănătoasă

Bogat în nutrienți

Avocado este o sursă de vitamine C, E, K și B6, precum și riboflavină, niacină, acid folic, acid pantotenic, magneziu și potasiu. De asemenea, oferă luteină, beta caroten și acizi grași omega-3.

Avocado conține niveluri ridicate de grăsimi sănătoase și benefice, care pot ajuta o persoană să se simtă mai plină între mese. Consumul de grăsimi încetinește descompunerea carbohidraților, ceea ce ajută la menținerea stabilă a nivelului de zahăr din sânge.

Aproximativ jumătate de avocado, sau 100 de grame (g), conține:

  • 160 de calorii
  • 14,7 g de grăsime
  • 8,5 g carbohidrați
  • 6,7 g de fibre
  • mai puțin de 1 g de zahăr

Grăsimea este esențială pentru fiecare celulă din organism. Consumul de grăsimi sănătoase susține sănătatea pielii, îmbunătățește absorbția vitaminelor solubile în grăsimi, a mineralelor și a altor nutrienți și chiar ajută la susținerea sistemului imunitar.

Sănătos pentru inimă

În fiecare 100 g de avocado există 76 de miligrame dintr-un sterol natural din plante numit beta sitosterol. Consumul regulat de beta sitosterol și alți steroli vegetali poate ajuta la menținerea nivelurilor sănătoase de colesterol, care sunt importante pentru sănătatea inimii.

Excelent pentru vedere

Avocado conține luteină și zeaxantina, două substanțe fitochimice prezente în țesutul ocular. Ele oferă protecție antioxidantă pentru a ajuta la minimizarea daunelor, inclusiv cauzate de lumina UV.

Acizii grași mononesaturați din avocado susțin și absorbția altor antioxidanți benefici, solubili în grăsimi, cum ar fi beta-carotenul. Ca urmare, adăugarea de avocado în dietă poate ajuta la reducerea riscului de a dezvolta degenerescență maculară legată de vârstă.

Poate ajuta la prevenirea osteoporozei

O jumătate de avocado oferă aproximativ 18% din valoarea zilnică a vitaminei K.

Acest nutrient este adesea trecut cu vederea, dar este esențial pentru sănătatea oaselor. Aportul suficient de vitamina K poate susține sănătatea oaselor prin creșterea absorbției de calciu și reducerea excreției urinare a calciului.

Conține compuși care  pot preveni cancerul

Studiile nu au evaluat încă o legătură directă între consumul de avocado și reducerea riscului de cancer. Cu toate acestea, avocado conține compuși care pot ajuta la prevenirea apariției unor tipuri de cancer.

Research a asociat un aport optim de acid folic cu un risc redus de a dezvolta cancer de colon, stomac, pancreas și col uterin. Cu toate acestea, mecanismul din spatele acestei asocieri rămâne neclar. Jumătate dintr-un avocado conține aproximativ 59 mcg de acid folic, 15% din valoarea zilnică.

Avocado conține, de asemenea, niveluri ridicate de fitochimice și carotenoide, care pot avea proprietăți anticancerigene. Studiile au demonstrat că carotenoizii, în special, pot proteja împotriva progresiei cancerului.

O recenzie din 2013  a evidențiat potențialele beneficii ale consumului de avocado în legătură cu cancerele de sân, oral și gât. Cu toate acestea, aceste asocieri sunt de obicei rezultatul unor studii pe eprubetă, nu al unor studii controlate pe oameni. Sunt necesare cercetări suplimentare pentru a confirma aceste asocieri.

Reducerea riscului de depresie

Avocado este o sursă bună de folat, care joacă un rol important în sănătatea alimentară generală. Studiile au descoperit, de asemenea, legături între nivelurile scăzute de acid folic și depresie.

Folatul ajută la prevenirea acumulării de homocisteină, o substanță care poate afecta circulația și livrarea nutrienților către creier. Recenziile cercetărilor anterioare au legat excesul de homocisteină cu disfuncția cognitivă, depresia și producția de serotonină, dopamină și norepinefrină, care reglează starea de spirit, somnul și apetitul.

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel