Sari la conținut

Alimentul miracol pentru bolnavii de diabet. Reţeta ideală care normalizează glicemia, scade tensiunea arterială şi previne cancerul de colon

Deşi este neglijată de multe persoane, în mod nedrept, această legumă crește metabolismul, fiind potrivit consumul acesteia în toate etapele diabetului, datorită raportului optim dintre carbohidrați și proteine.

De altfel, numeroase studii au demonstrat ştiinţific că îmbunătăţeşte sănătatea inimii şi creierului,  combate fluctuaţiile nivelului de zăhar din sânge şi asigură o sănătate digestivă mai bună.

Oamenii de ştiinţă canadieni de la Universitatea din Guelph au ajuns la concluzia că lintea îmbunătăţeşte funcţia glandei tiroidei, dar şi a sistemului cardiovascular. În plus, după doar o săptămână, consumul acestei legume normalizează nivelul glicemiei şi al tensiunii arteriale.

Lintea are în compoziţie amidon, indulcitori naturali, acizi graşi omega 3 şi omega 6, fiind bogată în acid folic (cunoscut şi ca vitamina B9), magneziu, potasiu şi fier. Totodată, fibrele conţinute îmbunătăţesc digestia, oferind protecţie împotriva cancerului de colon.

Astfel, medicii recomandă consumul de linte, care, prin aportul de fibre, proteine şi antioxidanți, este un aliment potrivit în dieta bolnavilor de diabet.

Reţeta pentru două porţii de supă, gătită rapid, în doar 15 minute.

Ingrediente

• linte – 100 de grame;

• 1 ceapă tocată mărunt, de mărime medie;

• 1 morcov, tăiat mărunt;

• un vârf de linguriţă de piper;

• un căţel de usturoi zdrobit;

• un vârf de cuţit de boia dulce;

• 600 ml supa limpede de legume

• 2 linguri smantana light

• 1 lingura patrunjel proaspat, tocat

• ulei – 50 ml;

• sare, după gust.

Mod de preparare

1. Lintea se lasa, cu o seara inainte, la inmuiat, in apa rece, potrivit portalului viatacudiabet.ro. A doua zi se amesteca in vas cu o lingura si se aduna de la suprafata apei cojile cu o paleta cu gauri. Se scurge apa cu grija, astfel incat sa poata fi indepartate toate cojile.

2. Toaca ceapa, morcovul si usturoiul. Pune-le pe toate intr-o cratita, impreuna cu lintea. Toarna deasupra lor supa de legume si fierbe totul la foc mediu, amestecand din cand in cand si spumand. Fierbe timp de 20-25 de minute, pana cand se inmoaie lintea.

3. Lasa un pic sa se raceasca, apoi transfera totul intr-un blender, unde mixezi pana ce obtii o supa crema.

4. Se serveste cu smantana light si patrunjel verde.

Valori nutriţionale pe porţie (304 g)

32g carbohidraţi; grăsimi saturate 0,9g; total grăsimi 2,6g; proteine 13,4g; calorii 220kcal; zaharuri 5,9g; sare 1,8g.

Elena Marinescu

Elena Marinescu are o vasta experienţă profesională în audiovizual, presa scrisă şi online. A avut colaborări cu publicaţii importante din media, precum "România Liberă", "Capital" sau "Taifasuri", şi se ocupă de domeniul medical de aproape 15 ani.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel