Sari la conținut

Alimentul pe care mulți îl consumă zilnic provoacă cancer la ficat și gută

Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei
Pericolul din carnea procesată

Cancerul hepatic este o boală care apare în urma creșterii și înmulțirii necontrolate a unor celule deteriorate (hepatice), care sunt numite canceroase. În ficat se pot forma diferite tipuri de cancer.

Faptul că aveți diabet și consumați alcool crește riscul de cancer hepatic.

Dacă nu este detectată la timp, rata de deces este foarte mare. Principalele sale simptome sunt pierderea în greutate fără motiv, dureri în partea superioară a abdomenului, slăbiciune sau oboseală care nu dispare, scaune albe, pierderea poftei de mâncare, umflături abdominale, greață și vărsături.

Guta „este o formă comună și dureroasă de artrită. Aceasta provoacă umflături, roșeață, căldură și rigiditate la nivelul articulațiilor. Guta apare atunci când acidul uric se acumulează în sânge. Acidul uric rezultă din descompunerea unor substanțe numite purine. Purinele se găsesc în toate țesuturile din organism. Ele se găsesc, de asemenea, în multe alimente, cum ar fi fasolea și mazărea uscată și anșoa”, precizează Medline Plus, US National Library of Medicine.

„În mod normal, acidul uric se dizolvă în sânge, trece prin rinichi și părăsește organismul prin urină. Dar, uneori, acidul uric se poate acumula în cristale în formă de ac. Atunci când se formează în articulații, este foarte dureros. Cristalele pot provoca, de asemenea, pietre la rinichi. Adesea, primul atac de gută apare în degetul mare. De asemenea, poate afecta gleznele, călcâiele, genunchii, încheieturile mâinilor, degetele și coatele”, adaugă organizația.

Alimentul care provoacă cancer la ficat și gută

Dieta este esențială pentru a preveni apariția unor boli precum cancerul hepatic și guta. O dietă sănătoasă previne apariția ambelor. O dietă nesănătoasă, pe de altă parte, crește riscul de apariție a ambelor.

În acest sens, este demn de remarcat faptul că există un aliment consumat zilnic care crește probabilitatea apariției cancerului de ficat și a gutei. Acesta este carnea roșie, care poate crește și nivelul colesterolului din sânge.

„Printre diferitele alimente potențial legate de cancerul de ficat, s-a sugerat că atât carnea roșie, cât și cea procesată ar putea colabora la dezvoltarea acestei patologii”, precizează platforma digitală El Español.

La rândul său, Mayo Clinic, un institut internațional de cercetare clinică, subliniază:

„O dietă alcătuită în principal din carne roșie și fructe de mare, precum și băuturi îndulcite cu zahăr din fructe (fructoză), ridică nivelul de acid uric, ceea ce crește riscul de a dezvolta gută. Consumul de alcool, în special de bere, crește, de asemenea, riscul de a dezvolta gută.

Prin urmare, pentru a evita cancerul de ficat și guta însăși, este de o importanță vitală să limitați sau să restricționați consumul de carne roșie. Acestea pot fi înlocuite cu cărnuri slabe, care au în mod caracteristic un conținut foarte scăzut de grăsimi. Dintre acestea, se remarcă puiul.

Prisăcaru Theona

Mi-am descoperit pasiunea pentru jurnalism in urma cu mai mulți ani si pot spune ca profesia nu este deloc usoara, ci extrem de solicitanta, plina de dinamism, care aduce noi provocari in fiecare zi. Totodata, implica si o doza mare de responsabilitate. Va multumesc atat pentru aprecierile voastre, cat si pentru criticile constructive!

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel