Sari la conținut

Semnele timpurii ale cancerului de ficat la care trebuie să fii atent

Semn cancer ficat
sursa foto: arhiva doctorul zilei

Potrivit Centrelor pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC),  decesele cauzate de cancer hepatic la adulți au crescut cu 43% între 2000 și 2016. Potrivit aceluiași raport, rata mortalității la bărbați a crescut, de asemenea, cu 43%, ceea ce este mai mult decât dublu față de femei. Experții cred că bărbații sunt mai susceptibili de a fi supraponderali sau de a consuma droguri, care ar putea răspândi hepatita C.

Și motivul pentru care decesele cauzate de cancerul hepatic au crescut este că este rareori diagnosticat în stadiile incipiente, ceea ce îl face mai letal. Iată câteva semne la care poți fi atent

Pierdere în greutate neașteptată

Persoanele care sunt în stadiul incipient al cancerului hepatic pot observa o scădere în greutate bruscă și inexplicabilă.

Experții spun că pierderea în greutate și pierderea apetitului este un simptom comun pentru o mulțime de boli, inclusiv diferite tipuri de cancer și infecții virale. De asemenea, ai grijă la momentele în care vă săturați prea devreme, în ciuda faptului că mâncați mese mai mici.

Ficat gras: durere in dreapta
Sursă foto: arhivă doctorulzilei.ro

Ochi galbeni și piele palidă

Da, este un semn de icter, care se întâmplă atunci când este prezentă prea multă bilă în fluxul sanguin, ceea ce devine gălbui ochii și pielea.

Un ficat sănătos procesează bila astfel încât să nu se acumuleze în sânge, dar un ficat deteriorat din cauza cancerului nu permite ca această funcție să se desfășoare în mod normal, după care ochii și pielea devin galbene.

Balonare sau durere de stomac

Dacă durerea sau balonarea este pe partea dreaptă a abdomenului, atunci trebuie să fiți foarte atent și să vizitați medicul.

Tumorile tind să blocheze fluxul de sânge de la abdomen la ficat, ceea ce duce la creșterea tensiunii arteriale și forțează lichidul din vene în abdomen. Acest lichid se acumulează și provoacă durere, umflare sau balonare a stomacului.

Cel mai bun lucru de făcut este să menții o greutate sănătoasă și să limitezi aportul de alcool, potrivit Societății Americane de Cancer. Și ai grijă la aceste semne subtile dacă crezi că ai cancer la ficat.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel