Sari la conținut

Alimentul plin de grăsimi care scade colesterolul, protejează inima și previne demența. În plus, elimină grăsimea de pe burtă

Dieta
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Alimentul care scade colesterolul. Avocado este considerat unul dintre cele mai sănătoase fructe tropicale. Acesta conține o mulțime de vitamine și aduce o multitudine de beneficii organismului uman. Este excelent pentru pacienții care au fost diagnosticați cu artrită dar și pentru cei care au diabet zaharat.

Avocado este bogat în acizi grași Omega-3 sub forma de acid alfa linoleic. Specialiștii susțin că grăsimile monosaturate din avocado au un rol important pentru sănătatea inimii, a întregului sistem cardiovascular, ajută la scăderea colesterolului rău, ajută la asimilarea vitaminelor liposolubile A, K, D și E atunci când este combinat cu alimente care conțin aceste vitamine.

Avocado are mai mult potasiu decât bananele

De asemenea, avocado conține acid folic, atât de necesar în timpul sarcinii. Avocado conține mai mult potasiu decât bananele, de aceea este el grozav reușind să prevină apariția calculilor renali și să protejeze sistemul cardiovascular. De asemenea, fiind bogat în magneziu, avocado acționează asemenea unui detoxifiant de primă clasă. Conține și vitamina K care este esențială pentru menținerea sănătății oaselor, dar asigură și buna coagularea a sângelui. De exemplu, o jumătate de avocado pe zi oferă 25% din necesarul de vitamina K pe zi.

Totodată, avocado conține și vitamina E, un antioxidant care are rolul de a proteja țesuturile de radicalii liberi, și împiedică îngustarea vaselor de sânge.

Avocado conține și luteină și zeaxantină iar aceștia au rolul de proteja ochii de afecțiuni oculare, mai ales de degenerescența maculară care însoțește procesul natural de îmbătrânire.

Elimină grăsimea de pe burtă

Un studiu publicat anul acesta a arătat că un consum zilnic de avocado ajută femeile să aibă mai puțină grăsime abdominală. Și mai important este că, din toată grăsimea abdominală, cea care scade predominant este cea viscerală.

”Grăsimea viscerală, adică cea care se acumulează pe organele interne și în jurul lor, provoacă dezechilibre metabolice și secreție de citokine inflamatorii care cresc riscul de dezvolta afecțiuni precum hipertensiune arterială, infarct miocardic, accident vascular cerebral, diabet zaharat de tip 2, cancer, dureri articulare și de spate, hiperuricemie, dislipidemie, demență Alzheimer, etc. Așa că în loc să tartinați o cremă de brânză sau unt pe paine, mai bine un avocado,” precizează dr. Alina Lăcătuș, medic nutriționist și nefrolog.

Avocado și beneficiile sale asupra sănătății

  • Funcționează ca un afrodiziac puternic. Avocado este bogat în grăsimi saturate, ceea ce este important pentru sinteza testosteronului.
  • Reduce durerea în cazul artritei. Sunt studii care susțin că un consum regulat de avocado poate diminua durere generată de artrită.
  • Ajută la buna gestionarea a diabetului zaharat, deoarece conține grăsimi bune care contribuie la încetinirea absorbției zahărului în sânge.
  • Menține sănătatea pielii. Având vitamina C și vitamina E în compoziție, avocado menține pielea suplă, hidratată și sănătoasă.
  • Aliatul pierderii în greutate. Avocado ajută la reducerea poftei de mâncare.
  • Crește colesterolului bun – HDL. Consumul regulat de avocado ajută la reducerea colesterolului rău – LDL și crește nivelul colesterolului bun.
  • Menține sănătatea ochilor. Avocado conține luteină și zeaxantina, antioxidanți care contribuie la reducerea riscului de a dezvolta cataractă.
  • Asigură sănătatea oaselor, deoarece este bogat în calciu, zinc, magneziu, potasiu și vitamina D și vitamina K. În plus, previne instalarea osteoporozei.
  • Înlesnește digestia. Fiind bogat în fibre ajută la prevenirea constipației și sunt studii care susțin că ar putea preveni cancerul de colon.
  • Avocado este o sursă bogată de vitamina C, un important antioxidant care contribuie la prevenirea cancerului, a bolilor cardiovasculare și a altor boli degenerative, precum maladia Alzheimer  sau demența.

Reține: înainte de a fi mâncat fructul de avocado trebuie lăsat la copt pentru câteva zile la temperatura camerei. Cumpără fructele mai închise la culoare.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel