Sari la conținut

Ce se întâmplă dacă ne scoatem alunițele. Ce pericole ne pândesc și cât este de indicată această intervenție

Nu există om să nu aibă alunițe. Cu toate acestea marea majoritate a oamenilor se îngrijorează atunci când au prea multe alunițe.

Medicii spun că cel mai important semn de alarmă pentru melanom este modificarea dimensiunii, formei sau culorii unei alunițe. Pentru liniștea și sănătatea ta, atunci când ai dubii cu privire la o aluniță, mergi la medic. Despre modul în care decurge excizia unei alunițe, despre pericolul pe care îl pot reprezenta acestea, a spus pentru Doctorul Zilei medicul Laurențiu Vladau, specialist dermatolog în cadrul Hebra Dermatologie.

Domnule doctor, spuneți-ne, excizia alunițelor prezintă riscuri? Care sunt acelea?

La fel ca oricare altă procedură chirurgicală, excizia alunițelor prezintă riscuri care trebuie discutate cu pacienții înaintea intervenției. Balanța riscurilor și beneficiilor este analizată și decizia de înlăturare decisă atât de pacient, cât și de medic. De asemenea, anestezia locală injectabilă poate fi neplăcută pentru persoanele cu un prag scăzut de tolerabilitate la durere. După anestezie, procedura este însă fără durere. Durerea poate să reapară la 2 ore după intervenție, însă aceasta este ameliorată cu medicație analgezică sau antialgică. Poate apărea o senzație de tensiune în zona din care este înlăturată alunița, care dispare după câteva zile. Da, există un risc de infecție localizată, mai ales în primele 96 de ore, iar în acest caz trebuie folosite creme cu antibiotice sau antibiotice orale. Plaga se poate deschide dacă pacientul efectuează mișcări bruște sau ample. În acest caz plaga poate fi resuturată sau lăsată să se vindece de la sine.

Persoana va rămâne cu cicatrice după excizia unei alunițe?

La fel ca după orice intervenție chirurgicală, cicatricea este de nelipsit. Există risc de cicatrici dureroase sau inestetice, hipertrofice sau cheloide mai ales la nivelul toracelui sau umerilor. Acestea pot fi prevenite deseori printr-o tehnică chirurgicală corecta sau tratate în cazul în care își fac apariția. Domeniul dermatocosmeticii pune la dispoziție pacienților o paletă largă de proceduri pentru tratarea cicatricilor, cea mai potrivită dintre ele fiind stabilită în urma unei consultații cu un medic specialist, după evaluarea fiecărui pacient în parte.

Care sunt semnele cele mai vizibile ale cancerului de piele?

În cazul alunițelor deja prezente, potențialul malign poate fi suspectat în caz de schimbări de formă, culoare, dimensiuni, simetrie, margini, sângerare și ulcerație care nu se vindecă, inflamație persistentă și mâncărime. O aluniță nouă, diferită de toate celelalte, care are margini neregulate, mai multe culori, este asimetrică și care crește rapid poate reprezenta, de asemenea, un cancer de piele.

Alunitele congenitale prezintă risc de melanom?

Da. Riscul de a dezvolta un melanom într-o aluniță congenitală este mai crescut în comparație cu riscul de a dezvolta melanom în piele sănătoasă. Orice modificări ale alunițelor congenitale trebuie prezentate medicului dermatolog.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel