Sari la conținut

Alzheimer: cum să detectăm simptomele?

boala Alzheimer
sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Organizația Mondială a Sănătății afirmă că Alzheimer este cea mai comună formă de demență din lume, reprezentând mai mult de 60% din cazuri.

Această boală se caracterizează prin deteriorarea funcției creierului, ceea ce împiedică performanța normală a oamenilor din diferite zone.

Una dintre cele mai grave consecințe ale acestei stări de sănătate este pierderea memoriei, până la punctul în care persoanele și obiectele care înainte erau familiare nu sunt recunoscute.

Este o boală considerată progresivă, deoarece, după cum detaliază Asociația Alzheimer, simptomele apar lent și tind să se agraveze odată cu trecerea anilor.

Trebuie spus că, în ciuda a ceea ce se poate crede, această boală nu este inerentă îmbătrânirii; cu toate acestea, vârsta este considerată un factor de risc pentru dezvoltarea acestei afecțiuni.

De fapt, conform sursei menționate mai sus, majoritatea pacienților cu acest tip de demență sunt adulți cu vârsta peste 65 de ani.

Pierderea memoriei este ușoară

„În stadiile incipiente, pierderea memoriei este ușoară, dar în stadiul final al bolii Alzheimer, oamenii își pierd capacitatea de a ține o conversație și de a răspunde la mediu”, detaliază ei de la organizația care difuzează informații despre această boală.

Boala Alzheimer continuă să fie subiect de studiu pentru oamenii de știință, care continuă să caute răspunsuri la procesele care au loc în creierul pacienților cu această condiție.

Unul dintre aspectele care atrage atenția experților este că modificările creierului tind să înceapă cu mult înainte de apariția simptomelor bolii, potrivit instituției.

Printre procesele care au loc în acest organ vital, sunt generate „modificări toxice”, cum ar fi acumularea de proteine ​​care formează plăci de amiloid și încurcături de tau. Și neuronii tind să se deterioreze, recunoscuți pentru funcția lor importantă de a comunica semnalele din creier cu restul corpului.

Cum să detectăm simptomele?

„Se pare că leziunile apar inițial în hipocamp și cortexul entorrinal, părți ale creierului care sunt esențiale pentru formarea amintirilor”, indică articolul entității.

Astfel, atunci când boala este depistată, funcția creierului s-a deteriorat deja semnificativ, fără să știe măcar.

De asemenea, este complex să se diagnosticheze această afecțiune, deoarece simptomele pot varia în funcție de fiecare persoană. În timp ce unii pacienți au tendința de a observa probleme cu memoria lor, alții pot avea dificultăți în îndeplinirea sarcinilor care necesită gândire sau funcție cognitivă, care pot părea minore sau simple depășiri de vârstă.

Ori de câte ori aceste simptome se agravează, este posibil să existe o afecțiune care afectează sănătatea creierului, cum ar fi Alzheimer.

După cum observă Asociația Alzheimer, pe măsură ce boala se agravează, simptomele devin din ce în ce mai invalidante, inclusiv dezorientare, modificări de comportament, confuzie și paranoia.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel