vineri, februarie 3, 2023

Am alergie. Primăvara este considerat anotimpul cel mai alergen, însă nici toamna nu scăpăm de neplăcerile cauzate de polenuri. Cea mai alergenă plantă este ambrozia. Chiar dacă alergia la ambrozie începe să se manifeste de la sfârșitul verii, până la sfârșitul toamnei, e nevoie să luăm măsuri de prevenție cu câteva luni înainte. 

Așa că, dacă te știi cu alergie la ambrozie, e indicat să mergi la medicul alergolog care îți va recomanda cele mai bune măsuri și te poate ajuta chiar să scapi definitiv de alergie, prin intermediul procedurii de desensibilizare.

Te-ar mai interesa: Poate un diabetic să bea cafea? Ce efect are băutu...

Sursele de alergene sunt numeroase, iar manifestările conjunctivale și respiratorii sunt cauzate în principal de alergenele aeropurtate. Principalele aeroalergene ce pot induce manifestări sezoniere sunt reprezentate de sporii anumitor specii de mucegaiuri și polenul plantelor ce înfloresc în perioadă respectivă (în special buruieni). Deși există variații importante în funcție de condițiile climaterice, vorbim de un sezon “al buruienilor” în perioada august-octombrie.”, explică dr. Adriana Tudose, medic primar alergologie și imunologie clinică.

Manifestările pot fi diferite de la un pacient la altul, însă majoritatea pacienților acuză strănut frecvent, mâncărime nas/ ochi, secreții nazale abundente, ochi roșii (hiperemie conjunctivală). În plus, mulți dintre acești pacienți sunt predispuși la apariția manifestărilor de astm (dificultăți în respirație, tuse, respirație șuierătoare).

Te-ar mai interesa: Adevărul despre măștile de protecție. S-a aflat du...

”Am alergie la ambrozie. Ce mă fac?”

Specialistul avertizează: cea mai importantă simptomatologie oculară se întâlnește în special la pacienții cu alergie la polenul de Ambrozie (iarba pârloagelor), cea mai alergenică buruiană din România.

Ambrozia este o plantă anuală, perenă, prezentă în grădini, în culturile de cereale și de floarea-soarelui, dar și în zonele lăsate în paragină: cele cu ruine, zonele rezidențiale noi, unde construcțiile nu au fost terminate, pe marginile șoselelor, pe spațiile verzi, dar și în curțile caselor sau în parcuri.

Te-ar mai interesa: Dezvăluirile Prințului Harry au băgat-o în spital ...

O singură plantă matură poate elibera până la 8 miliarde de grăunțe de polen (20 microni în diametru) și până la 30.000 de semințe, care își păstrează calitățile germinative timp de 40 de ani.

Dr. Adriana Tudose recomandă: “Pacienții care au avut manifestări sezoniere (august – octombrie) în anii precedenți, sunt sfătuiți să efectueze un consult alergologic înainte de începerea sezonului. Doar medicul alergolog poate efectua testarea care pune în evidență alergia și tot el indică tratamentul optim individualizat, inclusiv imunoterapia alergen specifică (desensibilarea)- singurul tratament posibil curativ.”

Te-ar mai interesa: La ce să fim atenți în această perioadă. Medic: Po...

De asemenea, este important de știut faptul că unii pacienți cu manifestări de alergie la polenul de buruieni pot asocia diferite acuze digestive (mâncărime la nivelul cavității bucale, edem limbă, buze, “senzație de nod în gât”, balonări, tranzit accelerat) la consumul anumitor fructe și legume, aspect cunoscut ca sindrom de alergie orală.

Recomandări

În plus, persoanele care sunt alergice la polenul buruienilor prezintă un risc crescut în cazul consumului de produse fitoterapice (produse tip plafar) sau produse apicole (polen, miere).

Te-ar mai interesa: Cum a slăbit Andreea Esca 6 kilograme: ASTA e cel ...

Pentru evitare simptomelor neplăcute pacienții alergici sunt sfătuiți:

– să evite activitățile exterioare, în aer liber;

– să păstreze ferestrele închise pe timpul zilei, atât acasă cât și în mașină;

– să își schimbe hainele după ce ies afară pentru perioade mai lungi de timp;

– să facă duș la sosirea la domiciliu;

– să se spele frecvent pe față și mâini;

– să evite/ să consume cu precauție fructe și legume crude dacă au prezentat manifestări de sindrom de alergie orală (până la evaluarea alergologică).

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private