Sari la conținut

‘Am crezut că durerea surdă din genunchiul meu era o leziune… Am fost îngrozită să aflu că era cancer’

un cârcel

Din cuprinsul articolului

Lui Amy Haigh, în vârstă de 27 de ani, îi plăcea să se mențină în formă fizică, dar în urma unui accident de călărie, piciorul ei nu a mai fost niciodată la fel.

„Mă antrenam în sală din 2019”, a declarat Amy Haigh, din Noua Zeelandă. „Eram o călăreață pasionată de echitație și îmi petreceam weekend-urile plimbându-mi câinii sau la plajă”.

În urma accidentului său din martie 2022, când se afla la sala de sport, Amy a observat că genunchiul i se umfla și se simțea dureros.

Exista o „durere surdă” ori de câte ori încerca să facă exerciții fizice și se simțea „foarte stingherită”.

Încercând să ajungă la fundul durerii de picior, Amy a căutat alinare la un fizioterapeut, chiropractician și osteopat.

Nimeni nu a reușit să ajungă la cauza principală a durerii de picior, așa că antrenorul personal al lui Amy i-a sugerat acesteia să facă o scanare medicală.

O scanare RMN a arătat în luna septembrie a aceluiași an că avea osteosarcom, un cancer osos de grad înalt.

„Am fost îngrozită că era cancer”, a povestit Amy. „Dar am simțit și o oarecare ușurare, pentru că încercasem de atâta timp să aflu cauza acestei dureri de genunchi”.

După ce șocul s-a instalat, Amy s-a luptat cu diagnosticul, plângând în mașină, în baie și în pauzele de masă, în fiecare zi.

„Știam că ceva nu era în regulă și, din păcate, mi s-a dovedit că aveam dreptate”, a spus Amy.

Ce este osteosarcomul?

Osteosarcomul este un tip de cancer osos, clarifică NHS, care duce la durere în osul afectat.

„Această durere poate să apară și să dispară inițial, iar apoi să devină treptat mai severă și constantă, în special noaptea”, precizează NHS. „Poate exista, de asemenea, o umflătură în jurul osului afectat”.

La sfârșitul lunii octombrie 2022, Amy a început două runde de chimioterapie, fiecare implicând un ciclu de 35 de zile, inclusiv o ședere de două săptămâni în spital.

Amy a dezvăluit: „Aceste sejururi mi s-au părut absolut îngrozitoare pentru că m-am simțit atât de singură și izolată. Totuși, medicii și asistentele mele au fost absolut incredibile.

„După prima rundă de chimioterapie, am fost atât de bolnavă, încât a trebuit să-mi scadă doza pentru următorul ciclu, astfel încât să mai am o anumită calitate a vieții.”

În ianuarie 2023, Amy a suferit o operație de opt ore la picior pentru a i se îndepărta leziunea canceroasă.

„Exista riscul ca ei să fie nevoiți să facă o înlocuire completă a genunchiului, ceea ce ar fi fost devastator… Ar fi trebuit să fac operații pentru tot restul vieții mele”, a declarat Amy.

Din fericire, piciorul lui Amy a putut fi ținut împreună cu o placă și 11 șuruburi. În martie, Amy a primit undă verde.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel