vineri, iunie 2, 2023

Cancer osos: semne și simptome precoce. Cancerul osos primar, care este cancerul care începe în oase, este o formă foarte rară de cancer. Cu toate acestea, alte tipuri de cancer se pot răspândi la oase și le pot afecta.

Cunoașterea semnelor precoce ale cancerului osos poate ajuta o persoană să obțină un diagnostic prompt și să își îmbunătățească perspectiva. Cancerul osos poate începe în orice os al corpului, dar cel mai frecvent afectează pelvisul sau oasele lungi de la brațe și picioare.

Te-ar mai interesa: Cancerul la gât poate fi provocat de un virus. Pet...

Ce este cancerul osos

Cancerul osos este rar, reprezentând mai puțin de 1% din toate tipurile de cancer. De fapt, tumorile osoase necanceroase sunt mult mai frecvente decât cele canceroase. Termenul „cancer osos” nu include cancerele care încep în altă parte a corpului și se răspândesc (metastazează) la os. În schimb, aceste tipuri de cancer sunt numite după locul în care au început, cum ar fi cancerul de sân care a metastazat până la os.

Unele tipuri de cancer osos apar în principal la copii, în timp ce altele afectează mai ales adulții. Îndepărtarea chirurgicală este cel mai frecvent tratament, dar se pot utiliza și chimioterapia și radioterapia. Decizia de a utiliza intervenția chirurgicală, chimioterapie sau radioterapie se bazează pe tipul de cancer osos tratat.

Te-ar mai interesa: Semne incipiente ale cancerului de sân. La ce treb...


Cancer osos: semne și simptome precoce 

 • Cel mai frecvent semn și simptom al cancerului osos, indiferent dacă cancerul își are originea în oase sau se răspândește la acestea, este durerea.
 • Oasele se pot slăbi, de asemenea, provocând ruperea frecventă a oaselor.

În funcție de localizarea cancerului, o persoană poate dezvolta și alte simptome, cum ar fi

Cancerul osos nu este un singur tip de cancer. Mai degrabă, este un grup de cancere care includ:

 • Cancerul metastatic: provine și se răspândește din alte părți ale corpului către oase.
 • Osteosarcom: este cea mai comună formă de cancer osos. În această tumoare, celulele canceroase produc os. Această varietate de cancer osos apare cel mai adesea la copii și adulți tineri, în oasele piciorului sau brațului. În circumstanțe rare, osteosarcoamele pot apărea în afara oaselor. Cel mai frecvent cancer osos, osteosarcomul debutează în celulele osoase tinere și apare cel mai adesea la persoanele cu vârsta cuprinsă între 10 și 30 de ani.
 • Condrosarcom: este a doua cea mai frecventă formă de cancer osos. În această tumoare, celulele canceroase produc cartilaj. Condrosarcomul apare de obicei în pelvis, picioare sau brațe la adulții de vârstă mijlocie și în vârstă. Acest cancer începe în cartilaj. Riscul de a dezvolta aceasta crește odată cu vârsta.
 • Sarcomul Ewing: tumorile sarcomului Ewing apar cel mai frecvent în pelvis, picioare sau brațe ale copiilor și adulților tineri. Este a doua cea mai frecventă formă de cancer osos și este cea mai frecventă la persoanele sub 30 de ani. Tumorile se dezvoltă de obicei în oase, dar pot începe și în țesuturile moi.
 • Chordoma: este o formă mai rară de cancer ce se produce cu precădere în cazul oaselor craniene sau a celor de la coloana vertebrală.

Când ar trebui să mergi la medic

Se recomandă să contactați un medic dacă o persoană are orice simptome noi care nu dispar de la sine. Este deosebit de important să contactați un medic dacă o persoană:

 • i se rupe un os
 • are dureri continue la nivelul oaselor
 • are un alt tip de cancer și dezvoltă dureri noi sau care se agravează

Cancer osos: cauze și factori de risc

Cancerul osos primar este idiopatic. Aceasta înseamnă că nu există o cauză diagnosticată. Unii factori de risc includ:

Te-ar mai interesa: Exerciții simple care cresc toleranța la durere. R...

 • Factori genetici sau antecedente familiale: Anumite sindroame genetice rare transmise prin familii cresc riscul de cancer osos, inclusiv sindromul Li-Fraumeni și retinoblastomul ereditar.
 • Radiații anterioare pentru cancer: Expunerea la doze mari de radiații, cum ar fi cele administrate în timpul radioterapiei pentru cancer, crește riscul de cancer osos în viitor.
 • Boala Paget a oaselor: Cel mai frecvent apar la adulții în vârstă, boala Paget a oaselor poate crește riscul de apariție a cancerului osos mai târziu.

Cancerul metastatic osos apare atunci când un alt cancer care a avut originea într-o altă parte a corpului se răspândește la os. A avea orice cancer este un factor de risc pentru cancerul osos metastatic. Cu toate acestea, cancerele de prostată și de sân reprezintă aproximativ 70% din cancerul care se răspândește la oase.

Tratament

Tratamentul depinde de tipul de cancer, de sănătatea generală a persoanei, de cât de bine poate tolera o persoană tratamentul și de obiectivele tratamentului. În general, opțiunile de tratament includ:

Te-ar mai interesa: Analize de rutină care pot salva vieți. Medic: ”În...

 • intervenție chirurgicală pentru îndepărtarea cât mai mult posibil din cancer
 • chimioterapia
 • radiații

Medicii pot oferi, de asemenea, îngrijiri paliative pentru a ușura durerea și hospice pentru persoanele cu cancer netratabil.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private