vineri, august 12, 2022

Imunitatea COVID se poate dobândi prin două metode: infectare, respectiv recuerare, sau vaccinare anti-COVID. În ambele cazuri, odată cu trecerea timpului, nivelul de anticorpi se va reduce treptat. Cu toate acestea, specialiști susțin că vaccinul oferă protecție pentru mai mult timp.

Majoritatea persoanelor consideră că un nivel scăzut de anticorpi ne va pune în pericol, lăsându-ne vulnerabili în fața virusului. Specialiștii, însă, susțin că acest lucru este fals.

Te-ar mai interesa: Făcute la 12 noaptea, 12 mătănii către Maica Domnu...

Potrivit experților, nu numai nivelul anticorpilor este important, ci imunitatea noastră în sine. Anumite celule cu memorie sunt responsabile, de fapt, pentru protecție.

A treia doză poate, într-adevăr, să consolideze răspunsul imun. Este aceasta recomandată dacă ai un nivel redus de anticorpi?

Doza a treia și nivelul anticorpilor

Adrian Marinescu, director medical la Institutul „Matei Balş”, dezvăluie ce implică administrarea rapelului suplimentar în cazul persoanelor cu un nivel redus de anticorpi și, de asemenea, cât de expuși suntem în această circumstanță.

„Aici aş face următoarea precizare, ştiu că toată lumea îşi măsoară anticorpii şi a ajuns să fie o comparație cu vecinul de bloc sau de serviciu. Să ştiţi că nu numai anticorpii sunt importanţi. Până la urmă imunitatea e în primul rând celulară, infecția cu SARS-CoV-2, sunt acele celule cu memorie, celule pe care nu le putem măsura prin analize uzuale, iar faptul că trebuie sau nu doza a treia, nu depinde de nivelul de anticorpi.

Te-ar mai interesa: Interviu Doctorul Zilei. Alexandra Tănase, omul cu...

Dacă în momentul în care cineva şi-a făcut la un interval de timp mai mare de 6 luni doza a doua, e o persoană care nu a trecut prin boală şi totuşi se ştie cu probleme de sănătate, are o anumită vârstă, are avantajul de a face doza a treia pentru că îi va aduce un răspuns imun care îi va fi mai bun”, explică medicul Adrian Marinescu, potrivit RRA.

Când este recomandată a treia doză?

„Bine, la persoanele vulnerabile care au trecut prin boală şi au făcut şi două doze, de asemenea, nu e o urgenţă, dar trebuie reţinut, cei care au dublă protecţie, şi la trecerea prin boală şi două doze.

Te-ar mai interesa: Băutura cu care dai jos 5 kilograme în 3 zile. Aju...

Pentru persoanele sănătoase şi care au făcut două doze, hai să spunem mai la începutul perioadei, campaniei de vaccinare, faptul că nu e o urgenţă nu înseamnă că nu pot face.

Deci în niciun caz nu le face rău, se pot duce să facă doza a treia, dar eu încerc să le explic că practic nu este o grabă, nu trebuie să o facă mâine sau peste o săptămâna sau două.

Dar cred că, în final, toţi vom ajunge să facem doza a treia, mai ales dacă suntem în cadrul personalului medical, dacă facem parte din cadrul personalului medical, părerea mea e că ar trebui să facem oricum doza a treiam, chiar dacă suntem sănătoşi, pentru că avem un risc mare de infectare”, adaugă Adrian Marinescu.

Te-ar mai interesa: Efecte secundare ale paracetamolului: trei semne p...

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private