luni, septembrie 20, 2021

Prezentatoarea  de la PROTV Amalia Enache a reușit să slăbească spectaculos la scurt timp după naștere, deși susține că nu a depus niciun efort în acest sens. Totul s-a întâmplat din cauza unei afecțiuni

dobândite după naștere.

Vedeta a declarat în cadrul unei emisiuni TV că a slăbit 20 de kilograme și că a ajuns la greutatea pe care o avea în liceu din cauza unei tulburări tiroidiene care s-a declanșat după naștere. ”Nu am făcut nimic ca să slăbesc, chiar mănânc mai mult decât de obicei și nu cred că principalul obiectiv al unei femei care tocmai a adus pe lume un copil e silueta ci să fie o mamă bună. La mine a fost o întâmplare că am slăbit, nu un noroc, pentru că am o dereglare a tiroidei și acesta este motivul pentru care am dat jos kilogramele”.

Amalia Enache a mai spus că nu este

de acord cu faptul că presa insistă mereu pe felul în care slăbesc vedete după naștere, pentru că se pune o presiune pe femeile obișnuite. Prezentatoarea susține că nu toate femeile reușesc să slăbească la fel de repede după ce au născut, iar preocuparea pentru diete nu ar trebui să existe, imediat după naștere. Și asta pentru că organismul are nevoie de toți nutrienții necesari pentru alăptat. ”Când ești mamă ai nevoie de energie, așa că nu poți să mănânci doar salate”.

Dereglarea tiroidei care poate apărea după naștere

Tiroidita postpartum este o inflamare a glandei tiroide de natură

autoimună caracterizată prin infiltrarea limfoplasmocitara a glandei tiroide.

Se manifestă prin două faze, în cea dintâi producându-se o deversare în exces a hormonilor tiroidieni care reprezintă faza hipertiroidiană, urmată de faza hipotiroidiană. Semnele și simptomele acestei afecțiuni sunt frecvent confundate sau ignorate și atribuite stării fiziologice de postpartum când în realitate reprezintă o afecțiune independentă, bine delimitată și perfect tratabilă și controlabilă sub supravegherea endocrinologului.

Tiroidita postpartum este intalnită cu o frecvență alarmant de crescută, 2 până

la 7 femei din 100 suferind de această afecțiune în primul an după naștere, fiind însă ignorata sau nediagnosticata în majoritatea cazurilor. Diagnosticul este adesea pus retrospectiv, după ani de zile, în momentul în care simptomatologia fiind persistentă și evidentă, obligă medicul internist sau cardiolog să solicite consultul endocrinologic.

Simptome care apar în etapa hipertiroidiei

 • scădere în greutate
 • cresterea friabilitatii firelor de par pina la caderea brusca a parului,
 • nervozitate si iritabilitate excesive
 • labilitate emotionala
 • transpiratii excesive
 • palpitatii
 • cresterea

  pulsului

 • cresterea in volum a glandei tiroide (gusa)
 • scaune frecvente
 • tremor al extremitatilor
 • intoleranta la caldura si la expunerea directa la soare

In etapa hipotiroidiana pacienta resimte:
– lentoare, senzatia de oboseala
– crestere in greutate
– prezinta gusa
– constipatie
– intoleranta la frig
– senzatie de tegumente infiltrate
– acuze stari depresive
Diagnosticul este confirmat de investigatiile paraclinice.
– Nivelurile hormonale indica statusul tiroidian al pacientei. Profilul hormonal in tiroidita postpartum în etapa eutiroidiana se caracterizeaza prin nivele serice în limite normale de T3, T4, TSH. In hipotirioidism TSH este crescut, iar T3, T4 sunt scazute. In hipertiroidism TSH este scazut si T3, T4 crescute.
– Diagnosticul este confirmat de Anticorpii antitireoglobulinici si antitireoperoxidazici care sunt prezenti la titruri mari în tiroidita postpartum. În 10% din cazuri sunt prezenti în concentratii crescute anticorpii antireceptori TSH.

Tratamentul se desfasoara exclusiv sub recomandarea si supravegherea periodica a medicului endocrinolog caruia ii revine responsabilitatea sigurantei atit fata de mama cit si fata de copil.

Ultimele stiri