vineri, mai 27, 2022

După înființarea unor direcții speciale de control în cadrul caselor de asigurări de sănătate, amenzile curg pe bandă rulantă. După ce zilele trecute, Casa Națională de Asigurări de Sănătate a amendat opt din zece spitale controlate pentru grave nereguli, astăzi Casa de Asigurări de Sănătate Vâlcea a amendat Spitalul Judeţean Vâlcea cu 1,5   milioane de lei pentru fraudă  în  fişele pacienţilor.

Te-ar mai interesa: Pacienții victime colaterale ale sistemului: spita...

Inspectorii Direcţiei de Monitorizare, Control şi Antifraudă din cadrul CNAS au constatat că în fişele de observație clinică generală şi foile de spitalizare de zi nu sunt consemnate date obligatorii cum ar fi  diagnosticele la internare, analizele de laborator, informaţii despre monitorizarea zilnică şi evoluţia medicală. De asemenea, acestea nu conţin semnătura și parafa medicului curant și a şefului de secţie. În raportul întocmit de inspectorii CNAS se mai arată că la folie de observaţie clinică generală nu a fost ataşat decontul de cheltuieli care se eliberează pacienţilor la externare.  Secţiile cu cele mai mari deficienţe în completarea fişelor pacienţilor sunt: chirurgie generală şi urologie.
„Este adevărat că sunt sunt rubrici necompletate, dar la chirurgie şi urologie au fost foarte multe operaţii în ultimele luni, nu a fost timp”, a motivat necompletarea fişelor medicale  Georgeta Sălişte, managerul SJU Vâlcea.

Te-ar mai interesa: Te confrunți cu insuficiența cardiacă? Iată care s...

Coducerea spitalului a contestat amenda

“Decontul de cheltuieli a pacientului putea fi completat şi de alte persoane decât de medici. Am sanctionat unitatea spitalicească, nu ştiu dacă ar fi fost normal ca sancţiunea să se îndrepte către medici. Rămâne la aprecierea dirctorului dacă va recupera suma de la personalul din subordine sau o va acoperi din bugetul lunar stabilit prin act adiţional la contractul cadru”, susţine Ion Voiculeţ, directorul CAS Vâlcea.

Te-ar mai interesa: Ai probleme cu tensiunea? Reții apă? Ai picioarele...

Spitalul Judeţan de Urgenţă are un buget lunar de aproape 5,5 milioane de lei lunar. Directorul Sălişete a condestat amenda si a hotarât ca în cazul în care contestaţia va fi respinsă să achite amenda din bugetul spitalului. “Cu cheltuieli decontate pentru fiecare pacient în valoare de 1400 lei, în perioada următoare decizia managerului va văduvi 132 de pacienţi asiguraţi de dreptul de a se trata gratuit în Spitalul Judeţean de Urgenţă”, a mai spus Ion Voiculeţ.

Te-ar mai interesa: Constantin Dulcan: care este cheia către autovinde...

Anul trecut, 10.000 de pacienţi asiguraţi care au depăşit plafonul numeric calculat în baza sumelor alocate prin Contractul Cadru încheiat între CAS Vâlcea şi SJU au trebuit să îşi plătească cheltuielile de spitalizare. (Nicoleta ENE)

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private